Súlyos vegyi mérgezéssel kerültek kórházba az Ukrajnában szolgáló orosz katonák

Hirdetés

Fotó: shutterstock

A Clostridium botulinum B típusú toxin nyomaira bukkantak a katonákban – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Több, az ukrajnai katonai műveletben részt vevő orosz katona súlyos vegyi mérgezéssel került kórházba – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A katonáktól vett mintákban a B típusú botulinum toxin nyomaira bukkantak, amely egy “mesterséges eredetű szerves méreg” – közölte a minisztérium, ezzel “vegyi terrorizmussal” vádolja Kijevet.

Hirdetés

Az orosz katonák “súlyos mérgezés jeleivel kerültek kórházba”, miután július 31-én a Zaporizzsjai területen lévő Vasziljevka falu közelében állomásoztak – áll a közleményben.

“A Zelenszkij-rezsim engedélyezte a mérgező anyagok felhasználásával végrehajtott terrortámadásokat az orosz személyzet és a civilek ellen a Donbászban és más területeken elszenvedett sorozatos katonai vereségek után” – hangsúlyozta a minisztérium.

Hirdetés

Moszkva azt tervezi, hogy a katonák laboratóriumi tesztjeit elküldi a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW).

A gyakran “csodaméregnek” nevezett botulinum toxin az egyik legmérgezőbb biológiai anyag, amelyet a tudomány ismer. A Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin gátolja az acetilkolin neurotranszmitter felszabadulását, és izombénulást okoz.

Az A-típusú botulinumtoxint az elmúlt évtizedekben kis dózisban alkalmazták az orvostudományban, különösen a túlműködő izommozgással jellemezhető rendellenességek kezelésére. A kozmetológiában is jól ismert rövidített nevén, Botox néven.

Hirdetés

A botulinumtoxin azonban biofegyverként komoly veszélyt jelent, mivel könnyen előállítható és terjeszthető, és a mérgezésből eredő magas halálozási arány miatt. A gyógyulás csak hosszas intenzív ápolás után lehetséges.

Forrás: oroszhirek.hu
Borítókép: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: