Sok helyen rosszul adják be a Pfizer vakcináját

Hirdetés

Francia orvosok szerint sok helyen rosszul adják be a Pfizer vakcináját, ezért szerintük az esetek nagy részében elfecsérelt vakcinával és ki nem alakuló immunizációval kell majd számolni – írta a francia CNews csatorna portálja. A lap azt írta:

az elmúlt napokban számos fotó és videó jelent meg a közösségi hálózatokon az első vakcinák beadásáról Franciaországban, amelyekből egyértelműen látható, hogy sokan nem a Pfizer által előírt technikával adják be az oltóanyagokat a pácienseknek.

Hirdetés

A Pfizer utasítása szerint ugyanis az injekciót egyenesen az izomba, felrázás nélkül kell beadni. Ennek ellenére sok helyen – a helyszínen rögzített felvételek tanúsága szerint – az ápolónő felrázza a fiolát, kinyomja a tűből a levegőt, majd az ujjaival összecsippentett karba, illetve bőrszövetbe adja be az oltóanyagot, és eközben a tűt nem merőlegesen, hanem megdöntve szúrja be a bőrbe. Az összecsippentős és megdöntött tűvel történő oltás a megfelelő módszer a bőr alá adandó injekciók esetében.

A Pfizer ugyanakkor kifejezetten az izomba adást írja elő: merőlegesen, egyenesen a karba, amit tehát sem az összecsippentés, sem a megdöntött tű nem tud elérni.

A francia orvosok egy része úgy gondolja, hogy sok lesz a hatástalanul immunizált beoltott, mások szerint viszont az, hogy a klinikai tesztek során kizárólag izomba adták az oltóanyagot – és így érték el az immunizációt –, nem jelenti azt, hogy a fenti módon csak a bőr alá juttatott vakcina nem fejti ki a hatását.

Forrás: magyarnemzet.hu


Hirdetés

Hozzászólások: