Sikeres volt a bangladesi sziámi ikrek szétválasztása

Hirdetés

Sikeresen szétválasztotta a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket

A végső szétválasztó műtét, az agyak és a koponyák szétválasztását jelentő rizikós, több mint 30 órás beavatkozás sikerrel zárult.

Az ikrek állapota stabil, de szövődmények lehetségesek. Az operációt a dakkai központi katonai kórházban (CMH) végezték a 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat vezetésével, helyi idő szerint csütörtök hajnaltól.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után.

Hirdetés

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel Dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Dr. Pataki Gergely vezetésével.

A mostani végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Dr. Csókay András vezetésével. Amellett, hogy sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két hároméves kislánynak, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak: új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

Nyitókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Táborosi András
Forrás: infostart.hu

Hirdetés

Hozzászólások: