Romániában több városban is tüntettek a járványügyi korlátozások ellen

Hirdetés

Romániában minden korábbinál több koronavírusos beteget ápolnak a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein, ugyanakkor több városban, Bukarestben pedig két helyszínen is százak tüntettek szombaton a járványügyi korlátozások, a maszkviselési kötelezettség és az oltások “kötelezővé tétele” ellen.

A kormányszékház előtti demonstráció egyik szónoka a Románok Egyesüléséért Szövetségből (AUR) kizárt Diana Sosoaca független szenátor volt, aki technokrata kormányt, előre hozott választásokat követelt, és egyebek mellett az ellen tiltakozott, hogy a diákoknak még a testnevelésórákon is maszkot kell viselniük.

Hirdetés

A bukaresti Egyetem téren ortodox szentképekkel, “Szabad dákok”, “Le az egészségügyi diktatúrával” feliratú táblákkal demonstrált több száz tüntető. A résztvevők többsége egyik helyszínen sem viselte a nyilvános helyeken kötelező védőmaszkot, és nem tartotta be az előírásos távolságot.

A korlátozások ellen tüntettek szombaton Galacon, Brassóban és a vesztegzár alá vont Temesváron is.

A csendőrség bejelentette, hogy megbírságolja a járványügyi előírások betartását megtagadó résztvevőket és a megmozdulások szervezőit: utóbbiakat azért, mert nem gondoskodtak arról, hogy a demonstrációkon – a járványügyi előírásokat részletező kormányhatározatnak megfelelően – legfeljebb százan legyenek jelen.

A Temes megyei járványügyi operatív törzs szombati esti ülésén – a koalíciós pártok helyi képviselői közti nézeteltérések és a karanténellenes tüntetések közepette – nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást a két hete elrendelt vesztegzár újabb egy héttel történő meghosszabbításáról szóló szakértői javaslat, így az eredeti rendelet lejártával vasárnap éjféltől feloldják a karantént Temesváron és a vele összenőtt környező községekben.

Hirdetés

A bánsági nagyváros a romló járványügyi mutatók ellenére kerül ki a vesztegzár alól: két hete a lakosság 7,36 ezrelékét tette ki az előző kéthetes fertőzési ráta, szombaton már 8,19 ezrelékes volt a fertőzési arány.

Romániában szombaton újabb rekordot döntve 1324-re emelkedett az intenzív terápiában részesülő koronavírus-fertőzöttek száma. A telítettség 94 százalékos, miután a hatóságok a járvánnyal versenyt futva napról napra bővítik a Covid-kórházak intenzív terápiás kapacitását.

Az utóbbi 24 órában több mint 6000 új fertőzést és 112 halálesetet jelentettek: mindkét adat 30 százalékos növekedést mutat az utóbbi két hét átlagához képest.

Florin Citu kormányfő szombaton felhívást intézett a lakossághoz a járványügyi korlátozások fegyelmezett betartására, ugyanakkor azt ígérte: Romániában nem lesz teljes zárlat. A bukaresti kormánynak az a célkitűzése, hogy Románia az immunizáció révén szorítsa vissza a fertőzéseket, a következő időszakban napi 80 ezerre emelkedik az oltások száma – közölte a román miniszterelnök.

A 20 millió lakosú Romániában eddig 1 millió 700 ezer embert oltottak be, közülük 772 ezren a második adag vakcinát is megkapták.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: