Romániában megszűntek a járványügyi korlátozások, a hatóságok önkéntes óvintézkedéseket ajánlanak

Hirdetés

Megszűntek Romániában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kijárási és gyülekezési korlátozások, szerdától a védőmaszk viselése sem kötelező, a hatóságok azonban önkéntes óvintézkedéseket ajánlanak a fertőzés elkerülése érdekében.

Hirdetés

Nicolae Ciuca miniszterelnök a szerdai kormányülésen rámutatott: ez az első nap, amikor nincs érvényben az egészségügyi veszélyhelyzet, de ez csak a korlátozásokat szünteti meg, a vírust nem. A kormányfő köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt két évben betartották az óvintézkedéseket, kiemelten azoknak, akik közvetlenül is részt vettek a járvány elleni küzdelemben, ugyanakkor együttérzését fejezte ki a járvány 64 ezer áldozata családjának. Ciuca arra kérte polgártársait, hogy továbbra is tartsák be az egészségügyi szakemberek ajánlásait.

Szerdától a – “rémhírjárvány” megfékezése és a lakosság korrekt tájékoztatása érdekében 2020 februárjában alakult – stratégiai kommunikációs törzstől (GCS) az egészségügyi minisztérium vette át a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos napi összegzések közzétételének feladatát, a tárca ugyanakkor ajánlásokat fogalmazott meg a továbbra is betartandó óvintézkedésekről.

Hirdetés

Ezentúl is ajánlott az egészségügyi maszk viselése a tömegközlekedési járműveken, kórházakban, rendelőkben, oktatási intézményekben és a szabadban is, a zsúfolt helyeken. A tárca egyébként a zsúfolt helyek elkerülését tanácsolja, gyakori kézmosást, a sokak által megérintett felületek rendszeres fertőtlenítését ajánlja. Továbbra is fontos, hogy azok, akik a betegség tüneteit észlelik magukon, végezzenek koronavírustesztet, és forduljanak orvoshoz – figyelmeztet a román egészségügyi minisztérium.

A tárca szerdai első összegzése szerint az utóbbi 24 órában 4176 új fertőzést diagnosztizáltak, ami 40 százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától. A jelentésben szereplő 61 újabb haláleset csaknem 30 százalékkal kisebb a kéthetes mozgóátlagnál.

Romániában jelenleg 4340 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, csaknem 30 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. Hasonló mértékben javult a helyzet az utóbbi héten az intenzív terápiás Covid-részlegeken is, ahol jelenleg 633 súlyos beteget kezelnek.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: