Robbanások Harkivban, folytatódik a tüzérségi támadás Zaporizzsjánál

Hirdetés

Fotó: AP Photo/Andrii Marienko

Szombatra virradóan robbanások rázták meg az ukrajnai Harkivot, Zaporizzsja ellen pedig folytatódtak az orosz tüzérségi támadások, a halálos áldozatok száma tovább nőtt – derült ki a helyi hatóságok friss bejelentéseiből.

Ide kattintva olvashatja percről percre tudósításunkat az ukrán válságról

Hirdetés

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere a Telegramon közölte, hogy a kora reggeli robbanásokat a városközpontot érő tüzérségi támadások okozták. Mint írta, támadás érte egyebek között a város egyik egészségügyi intézményét, valamint egy nagyobb, de lakatlan épületet.

Beszámolója szerint a város fölött még reggel is füstfelhő gomolygott, a robbanások pedig további, kisebb detonációkat okoztak. Sebesültekről egyelőre nem tudni.

Hirdetés

Zaporizzsját a helyi hatóságok közlése szerint az elmúlt napokban sorozatos tüzérségi támadások érték,

melyek szombat hajnalban sem szűntek meg, s további két ember halálát okozták. A lakóházakba becsapódó rakéták eddig 14 embert öltek meg, 12 sebesültet pedig kórházban ápolnak.

Ruszlan Sztrilec ukrán környezetvédelmi miniszter az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy múlt hónapban ugyan leállították a tűzkeresztbe került, orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjai atomerőművet, ám egy, a létesítményt érő baleset akár tízszer több káros sugárzás bocsátásához vezethet, mint amilyet a 36 évvel ezelőtti csernobili katasztrófa okozott.

Hirdetés

A miniszter szerint az atomerőművek bombázása „globális jellegű következményekhez vezethet”. További tüzérségi támadások érték szombaton a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét is. Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója közölte, hogy a támadásban legalább egy ember életét vesztette, egy másik pedig megsebesült, továbbá épületek, földgázvezetékek és elektromos hálózatok is megsérültek.

Nyikopol a Dnyeper partján fekszik, szemben az Oroszország által annektált dél-ukrajnai területekkel, s hetek óta támadják.

Éjszaka közzétett videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az ukrán hadsereg csak ezen a héten 776 négyzetkilométernyi területet és 29 települést foglalt vissza a keleti térségben, köztük hatot az elcsatolt Luhanszki régióban.

Az ellentámadások kezdete óta Zelenszkij fogalmazása szerint összesen 2434 négyzetkilométernyi területet, valamint 96 települést szabadítottak fel az orosz megszállás alól.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: