Riasztás: tarol a vihar több megyében is

Hirdetés

Zivatarok és viharos szél miatt több megyében is riasztás van érvényben: a front elvonul, de a szél marad és zivatarok hétfőn is előfordulhatnak.

A hidegfront nyomában érkező szél és zivatarok miatt egész Magyarország területén elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben vasárnapra és hétfőre egyaránt. Emellett az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatosan frissülő veszélyjelző oldalán jókora területekre adott ki riasztást az „aktuális vagy órákon belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek miatt”.

Hirdetés

Zivatarok és viharos szél
E szerint hazánk északkeleti és délnyugati „csücskében” elsőfokú riasztás van érvényben zivatarok kialakulása miatt: a zivatarokhoz leginkább viharos szél (60-80 km/h), apró szemű jég (<1 cm) társulhat, illetve a villámlás jelent veszélyforrást. A zivatarok egyre inkább a déli, délnyugati országrészben, illetve keleten, északkeleten alakulhatnak ki.

A szél miatt a Dunántúl területének nagyjából kétharmadára vonatkozik elsőfokú riasztás, a front mögött északnyugat felől egyre nagyobb területen zivatartól függetlenül viharossá fokozódik az északnyugati szél. Viharos széllökésekre főként a Dunántúlon és a Dunakanyarnál számíthatunk. A legerősebb lökések általában 60-75 km/h között lesznek, Sopron, a Dunántúli-középhegység, és a budai hegyek térségében a délelőtti órákban egy-egy 80-90 km/h közötti széllökés is előfordulhat. A légmozgás délutántól csillapodik, az aktuális időjárási vészhelyzetekről itt talál információt.

Hirdetés

Viharos hétfő
A Kiderül.hu előrejelzése szerint vasárnap nyugat felől gyorsan csökken a felhőzet, a déli órákra a keleti határ mentén is kisüt a nap. A zárt felhőtakaró feloszlását követően nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk délután helyenként záporral, zivatarral. Kezdetben nagy területen lesz erős, néhol viharos az északnyugati szél, amely napközben fokozatosan mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű. Késő este 11, 15 fok várható.

Hétfőn a több-kevesebb napsütés mellett gyakorta megnövekszik a felhőzet, többfelé várható zápor, zivatar, az északnyugati szél napközben ismét nagy területen megerősödik. Emiatt hétfőn is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, zivatarokban elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Fotó: Shutterstock
Forrás: 24.hu


Hirdetés

Hozzászólások: