Rezsiutalványok helyett 15%-kal emelte a román kormány a nyugdíjakat

Hirdetés

Tartja ígéretét a kisebbségi kormányzásra kényszerült Szociáldemokrata Párt (PSD), és szeptember elsejétől egységesen, 15 százalékkal emelte a nyugdíjakat. Korábban bonyolultabb metódust ígértek, azt, hogy minden érintettnek átszámolják a nyugdíját, de a gigászi, ötmillió lakost érintő műveletre végül sem szoftver nem készült, sem a megyei nyugdíjhivatalok létszámát nem duzzasztották fel. Az emelés szakemberek szerint körülbelül nyolcmilliárd lejes (1,7 milliárd euró) plusz terhet jelent a büdzsének, amire egyszerűen nincs pénz a kasszában. Pedig a grandiózus voksvásárlási ígéretnek az idei 15 százalék csak az első lépése, jövőre 40, 2021-ben 5 százalékos emelést harangoztak be:

A kormány a többletkiadást hitelből fedezi majd, ahogy ezt eddig is tette. A szakemberek számításai szerint az idei, 1,7 milliárd eurós nyugdíjbombával a költségvetési hiány az év végén eléri a 4,1-4,5 százalékot, jóllehet a kormány vállalta, hogy tartja a 3 százalékot.

Hirdetés

Augusztus 31-ig a román állam hitelfelvétele már 58,3 milliárd lejnél (körülbelül 12,15 milliárd euró) tartott, elérve a 2019 egészére betervezett 72 milliárd lej 80 százalékát. Az elemzők az adósságállomány méretén túl aggasztónak tartják, hogy a kölcsön nem beruházásokat, fejlesztéseket szolgál, hanem jelentős hányada a korábbi hitelek, kamatok törlesztésére, valamint a közalkalmazotti bérekre, nyugdíjakra megy el, magyarán mókuskerékben forognak.

Romániában egyébként pontosabban nem magát a nyugdíjat, hanem a nyugdíjpont értékét emelik. Egy nyugdíjpont mostanáig 1.100 lej (körülbelül 74.000 forint) volt, szeptember 1-től 1.265 lej (körülbelül 85.000 forint), egy nyugdíjasnak a letöltött évek mellett számos kritérium figyelembe vételével számolják ki a nyugdíjpontjait, tizedesekkel. A szociális nyugdíj 640 lejről (körülbelül 42.500 forint) 704 lejre (körülbelül 48.800 forint) növekedett.

Forrás: 24.hu

Hirdetés

Hozzászólások: