RENDKÍVÜLI HÍR!!!! Életveszélyes szúnyogcsípés terjed Magyarországon – tünetek az embereken és az állatokon

Jó, ha tudjuk, hogy számolnunk kell egy új betegség kórokozójával, amelyet a fertőzött lepkeszúnyogok terjesztenek és, amely eddig csak a mediterrán régióban fordult elő. A leishmaniasis a kutyákra nézve halálos kimenetelű is lehet, akárcsak a szívférgesség. Ezek a betegségek ugyanakkor az emberre sem veszélytelenek.-írja a kiskegyed.blikk.hu

Pici, de annál veszélyesebb: átfér a szúnyoghálón, nem zümmög, és a mediterrán térségekben komoly betegségeket is terjeszthet a lepkeszúnyog. Ez az alig két milliméteres kis rovar eddig csak a déli országokban élőknek okozott problémát, de Baranya és Somogy megyében már nálunk is megcsípheti a kutyákat és az embereket.

Hirdetés

Milyen betegségeket terjeszthet?

Ha egy lepkeszúnyog megcsíp, csak akkor vesszük észre, ha éppen odanézünk, mert nemcsak érzéstelenít a nyálával, de távozása után sem marad semmiféle szúnyogoktól megszokott nyoma a szúrásnak, nem viszket, és nem is pirosodik be. Így, ha a szúnyog esetleg megfertőzött, arra csak hetekkel-hónapokkal később, a tünetek jelentkezésekor döbbenhetünk rá. A mediterrán területeken a lepkeszúnyog sokféle betegség kórokozóját terjesztheti, hazánkban egyedül a leishmaniasistól kellene tartanunk. Hasmenés, láz, nem vagy csak lassan gyógyuló sebek, bőrelváltozások, vagy száj- és orrnyálkahártya fekélyek, duzzadt nyirokcsomók elképzelhető, hogy erre a fertőzésre utalnak. Kezelés nélkül a belső szervek is károsodhatnak, és a betegséget a fertőzött kismama is átadhatja magzatának a méhlepényen keresztül.

A leishmaniasis betegség

A leishmaniasis egy apró ostoros egysejtű által okozott betegség, melynek több mint 30 fajtája van, s ebből 18 okozhat emberi megbetegedést. Állatról emberre is terjed, legfőképpen kutyák kapják el, és a szúnyog először a kutyába, majd az emberbe csípve oda-vissza terjesztheti a kórokozókat.

Hirdetés

A leishmaniasisnak háromféle klinikai megjelenési formája van:

Ha a bőrt fertőzte meg, akkor az arc, nyak, végtagok területén jelentkező vérbő csomó megjelenése a leggyakoribb tünet, melynek felszínén egy idő után sárgásbarna pörk képződik, mely leválik, és fájdalmatlan fekélyt hagy maga után, mely csak nagy sokára gyógyul spontán.

Ha nemcsak a bőr, hanem a nyálkahártyák és a lágyrészek is érintettek – ez főleg Dél-Amerikában fordul elő -, néhány héttel, hónappal a csípés után összetett bőrfekélyek alakulnak ki, melyek a nyirokereken át a bőr bármely részére eljuthatnak. A kialakuló gyulladások, bakteriális fertőzések előfordul, hogy a fertőzött ember halálát okozzák.

A harmadik típusú leishmaniasis a belső szerveket érinti, a kórokozó a vérárammal bármelyik szervbe eljuthat, de elsősorban a máj, lép és a csontvelő esik áldozatul. A lappangási idő hetektől évekig terjedhet, és a tünetek is változatosak. A bőrfekélyek ilyenkor nem jelentkeznek, helyettük magas láz, hidegrázás, lép- és májmegnagyobbodás lép fel. A beteg folyamatosan egyre rosszabbul lesz, étvégytalanság, ritkuló testszőrzet, szürkés színű bőr jellemzi, és a vérzékenység, illetve a bakteriális fertőzések kezelés nélkül halált okoznak.

Hirdetés

Szerencsére többféle gyógyszer is rendelkezésre áll a gyógyításához, de a kezelés évekig is eltarthat.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Mivel nemcsak embereknél, de kutyáknál is végzetes kimenetelű lehet a betegség, a lepkeszúnyog ellen fokozottan védeni kell a négylábú kedvencet. Ha mediterrán térségbe megyünk nyaralni, és őt is visszük, nyakörvvel érdemes védeni a vérszívók ellen, mert Dél-Franciaországban például a kutyák fele fertőzött. Ha a gazdi is védett szeretne lenni, akkor folyamatosan védekezni kell szúnyogriasztó spray vagy krém alkalmazásával. Sűrűbb szövésű szúnyogháló és a baldachinos ágy is távol tarthatja a szúnyogokat, nyaraláskor pedig érdemes emeleti szobát kérni, mert az a lepkeszúnyogok szokásos repülési szintje felett van. A hat éven aluli gyermekek is fokozott védelmet igényelnek. -írta a life.hu

Hozzászólások:

google.com, pub-6194172016845810, DIRECT, f08c47fec0942fa0