Rendkívüli bejelentés: külföldi utazás esetén karanténkötelezettségről döntött a kormány. Három kategóriába sorolják az államokat: vörös, sárga, zöld.

Hirdetés

Aggasztóak a számok a környező országokban. Magyarországon szerencsére az aktív fertőzöttek száma csökken és ezt szeretnék továbbra is garantálni. Az első csatát megnyertük!

Hazánk ma Európában az egyik legbiztonságosabb ország, ezért meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről behurcoljuk. A kormány mindent megtesz, hogy megakadályozza a vírus visszatérését. Minél jobban tudjuk kontrollálni, ellenőrizni a határokat, annál inkább van lehetőségünk a Magyarországot megvédeni.

Hirdetés

Az Operatív Törzs javaslatára a Kormány a határellenőrzést szigorítja. Három kategóriába sorolják az államokat: vörös, sárga, zöld.

Zöld: Az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony. Összes EU-s ország, kivéve akik a sárga kategóriában vannak. Horvátország is ide tartozik!

Sárga: A fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos. Ide tartozik az EU-s tagállamok közül Bulgária, Portugália, Románia, Svédország. Ezen kívül többek között Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Japán, Szerbia, Kína, USA is ide tartozik.

Vörös: Rendkívül fertőzött országok sorolhatók ide. Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna. Minden ázsiai, afrikai, dél-amerikai, ausztráliai, óceániai ország is ide esik.

A teljes listát ide kattintva tudod pdf formátumban letölteni.

Hirdetés

A listát az országos tisztifőorvos teszi közzé. Magyar állampolgárok esetén zöld jelzésű országokból korlátozások nélkül beléphetnek. Ha sárga vagy piros országból érkezünk, akkor a határokon egészségügyi vizsgálat lesz. Ha ez alapján járványügyi kockázatot ítélnek meg, akkor akkor 14 napos hatósági karanténba kell vonulni. Ha nem ítélnek meg kockázatot, akkor “csak” két hetes önkéntes karantén következik. Két teszttel ki lehet váltani (48 órás különbség kell legyen a két teszt között.) A sárga országokból a karanténból már egy negatív teszt után már lehet szabadulni, de a másodikat is meg kell csináltatni. Vörös esetében mindkét eredményt meg kell várni. Az országok listája folyamatosan változhat a fertőzöttség függvényében.

Mivel sok befizetett út van már, ezért a tesztek díjmentesek augusztus elsejéig. Ez után a sárga és a vörös kategóriába tartozó országból hazaérkező utasok ha nem szeretnének két hétre karanténba vonulni akkor nekik kell fizetni a tesztelés költségét.

A szabályok kedden éjfélkor, szerdán 0-órakor fognak érvénybe lépni.


Hirdetés

Hozzászólások: