Receptköteles lett mától 10 fájdalomcsillapító gyógyszer, az egyik legkedveltebb is köztük van – Itt a lista!

Hirdetés

Május 1-jétől tíz, magas hatóanyag-tartalmú készítmény vált vénykötelessé. A változás a 600, 800 mg ibuprofént illetve a 300 mg dexibuprofént tartalmazó gyógyszereket érinti, tehát például a közkedvelt Algoflex Forte filmtablettát is.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi​ Intézet (OGYÉI) az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásait figyelembe véve döntött igy – irta meg a Pénzcentrum.hu az OGYÉI weboldalán közzétett információk alapján.

Hirdetés

Az ibuprofén alkalmazásával kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében a jövőben csak azon készítmények maradhatnak továbbra is vény nélkül kaphatók, amelyek akut fájdalom- és lázcsillapításra javasoltak és a megengedett legmagasabb napi adagjuk 1200 mg.

Így az olyan készítmények, melyeknél a biztonságos napi dózis ennél több, vénykötelessé válnak, mivel az orvosnak ismernie kell a beteg kórtörténetét, fel kell mérnie a rizikófaktorokat és ezek figyelembevételével kell meghatároznia a gyógyszer adagját és a kezelés időtartamát- indokolja az OGYÉI az intézkedést.

Ugyanakkor azt is kifejtik, hogy a tíz, átsorolt készítmény mellett több mint negyvenféle, 200 és 400 mg ibuprofent tartalmazó gyógyszer recept nélkül továbbra is elérhető, így ezentúl sem kell orvoshoz mennie annak, aki kis-közepes fájdalmára vagy lázára ibuprofent akar szedni.

Hirdetés

Május 1-jétől az alábbi készítményeket csak orvos írhatja fel:

DOLGIT MAX 800 mg filmtabletta (ibuprofen)
SERACTIL DOLO 300 mg filmtabletta (dexibuprofen)
DOLOWILL ULTRA FORTE 600 mg filmtabletta (ibuprofen)
BRUFEN 600 mg pezsgőgranulátum (ibuprofen)
BRUFEN 800 mg retard tabletta (ibuprofen)
ALGOFLEX FORTE filmtabletta, május 1-jétől a név is változik: Algoflex Ultra Forte 600mg filmtabletta (ibuprofen)
Ibuprofen Farmalider 600 mg granulátum belsőleges oldathoz (ibuprofen)
IBUMAX 600 mg filmtabletta (ibuprofen)
IBUMAX 800 mg filmtabletta (ibuprofen)
SPEDIFEN 600 mg granulátum (ibuprofen)​


Hirdetés

Hozzászólások: