Putyin óriási bajban van, Kína váratlant húzott

Hirdetés

Fotó: SITA/AP

Kína először ítélte el Oroszország Ukrajna elleni agresszióját.

Az elemzők szerint Kína eddig igyekezett semleges, sőt, közvetítő szerepben feltűnni egy béketervvel, miközben állítólag fegyverekben is használható alkatrészeket szállít Moszkvának – írja az Infostart.

Hirdetés

Az USA, az EU és Ukrajna is folyamatosan próbálja maga oldalára állítani az országot, éppen ezért is hatalmas a jelentősége annak, hogy az orosz-ukrán háború kezdete óta először tartózkodás helyett Kína megszavazta az invázió elítéléséről szóló egyik dokumentumot az ENSZ-ben – derül ki az izlandi ENSZ-képviselet által Twitteren közzétett fényképekből. A határozatban Oroszországot agresszornak nevezik.

Fehéroroszország az állásfoglalás ellen szavazott, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán tartózkodott, míg Kína mellett az elfogadásra voksolt az összes többi posztszovjet köztársaság, illetve olyan, „barátinak” nevezett országok, mint India, Brazília és Törökország.

Az A/77/L.65 sorszámú, „Együttműködés az ENSZ és az Európa Tanács között” címet viselő dokumentum, többek között utal azokra a kihívásokra, amelyekkel Európa szembesül Oroszország ukrajnai invázióját követően. Az állásfoglalás ennek megfelelően felszólítja két nemzetközi szervezetet a szorosabb együttműködésre, illetve a béke, a területi integritás és a politikai függetlenség helyreállítására és a nemzetközi jog megsértéséért felelős személyek bíróság elé állítására.

Hirdetés

Az Orosz Föderáció Ukrajna és azt megelőzően Grúzia elleni agresszióját követően Európa előtt álló példátlan kihívások az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Európa Tanács közötti megerősített együttműködést igényli – szerepel a határozatban.

Az ukrán ENSZ-képviselő szerint orosz diplomaták megpróbálták kivetetni a határozatból az agresszió megfogalmazást, de ez nem sikerült – írták.


Hirdetés

Hozzászólások: