“Putyin ellen, Ukrajna mellett” tüntettek a budapesti orosz nagykövetségnél – Fotók

Hirdetés

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

“Putyin ellen, Ukrajna mellett” tartottak tüntetést az ellenzéki összefogás hat pártjának vezetői és a tömörülés miniszterelnök-jelöltje csütörtök este Budapesten, az Oroszországi Föderáció nagykövetségénél.

Öt követelést fogalmazott meg a kormányfő felé a rendezvényen Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, amelyek közül szerinte Orbán Viktor kettőt már teljesített, amikor agresszornak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és amikor állást foglalt az ország nyugati szövetségi kötelezettségei mellett.

Hirdetés

Felszólította a kormányfőt, hogy “fejezze be a hintapolitikát”, és Magyarország csatlakozzon az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, a kormány pedig haladéktalanul függessze fel Paks II. engedélyezési eljárását és küldje el az országból a szónok által csak “orosz kémbanknak” nevezett Nemzetközi Beruházási Bankot.

Szimbolikus lépésként azt is kérte, hogy a külgazdasági és külügyminiszter adja vissza “az orosz érdekek szolgálatáért” nemrég kapott kitüntetését.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke kijelentette: Ukrajna megtámadásával nyilvánvalóvá vált, mennyit ér annak az orosz elnöknek a szava, akihez Orbán Viktor egy évtizede “dörgölőzik”.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke szégyenletesnek nevezte, hogy a miniszterelnök ugyan elítélte az orosz hadműveletet, de a Putyinnal való további “üzletelés” mellett foglalt állást. Az ellenzéki politikus arról beszélt: nem felülvizsgálni, hanem lemondani kell az orosz eszközökből és hitellel megvalósuló Paks II. beruházást.

Megbízhatatlansággal vádolta beszédében Vlagyimir Putyint és Orbán Viktort Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, hozzátéve, ez a tulajdonság a nemzetközi politikában elfogadhatatlan.

Hirdetés

A magyarság, Európa és a világ normális fele a béke oldalán áll, és ott is marad – jelentette ki beszédében Lukács László György, a Jobbik alelnöke, aki családapaként felhívta a figyelmet, milyen emberi tragédiákat okoz a háború.

Donáth Anna, a Momentum elnöke arról beszélt: miközben a magyar társadalom két népszavazáson is kinyilvánította, hogy Európához, a békeszerető Nyugathoz tartozunk.

Nem az orosz nép ellen tüntetünk, hanem az orosz diktátor ellen – hívta fel a figyelmet Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke, aki szerint a magyar miniszterelnök az elmúlt 12 évben hozzájárult az Ukrajnát letaroló hatalmi gépezet olajozásához, gyengítette a szabad világ immunrendszerét.

Az Orbán-kormány nem az eszköze, hanem az akadálya az európai békének – jelentette ki.

Hirdetés

Hozzászólások: