Putyin azt mondja, nem akarja elfoglalni egész Ukrajnát

Hirdetés

Mikhail Svetlov/Getty Images

Moszkva közölte, hogy nem szándékozik egész Ukrajnát elfoglalni, hanem annak “de-nazifikálására” és “demilitarizálására” törekszik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy Oroszországnak “nincsenek tervei az ukrán területek elfoglalására”, miután bejelentette, hogy különleges műveletet indítottak a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok védelmére az “ukrán agresszióval” szemben.

Hirdetés

A hadművelet végső célja, hogy “megvédje a népet, amelyet a kijevi rezsim 8 éve népirtásnak vetett alá” – mondta Putyin csütörtök reggeli beszédében, hozzátéve, hogy Moszkva “megkezdi Ukrajna demilitarizálását és denazifikálását, és átadja az igazságszolgáltatásnak azokat, akik számos atrocitást követtek el a civilek ellen”.

Az orosz elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy Moszkva nem táplál messzemenő terveket Ukrajna egész területének elfoglalására.

“Nincsenek terveink ukrán területek elfoglalására. Nem fogunk senkire semmit erőszakkal ráerőszakolni” – mondta.

Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy illegálisan megszállta a Krím-félszigetet, amelyet egy 2014 márciusában tartott népszavazás után, az Egyesült Államok által támogatott, a kijevi választott kormányt megbuktató puccsot követően Oroszország visszacsatolt.

Kijev többször vádolta Oroszországot azzal is, hogy katonai jelenlétet tart fenn Donbaszban, bár Moszkva ezt az állítást következetesen tagadta.

Forrás: rt.com


Hirdetés

Hozzászólások: