Pfizer közölte, hogy átadja a vírusellenes tabletták licencét, így dollármilliókat veszit

Hirdetés

A Pfizer gyógyszergyártó olyan megállapodást írt alá egy ENSZ által támogatott csoporttal, amely lehetővé teszi más gyártók számára is, hogy elkészítsék kísérleti Covid–19-tablettájukat. A lépéssel a világ lakosságának több mint a fele hozzáférhet a kezeléshez.

Hirdetés

A Pfizer átadja a vírusellenes tabletták licenszét a genfi székhelyű gyógyszeripari szabadalmi bázisnak, ami lehetővé tenné, hogy a generikus gyógyszergyártók a világ lakosságának 53 százalékát adó 95 országban gyártsák a tablettát – közölte a cég a Szabad Európa szerint.

A megállapodás kizár néhány nagy országot, amelyek pusztító koronavírus-járványt szenvedtek el, mint például Kína, Argentína és Thaiföld. Vagy például egy brazil gyógyszergyár engedélyt kaphat a tabletták exportálására más országokba, a gyógyszert brazíliai felhasználásra azonban nem gyárthatják.

Nem kér jogdíjat

Hirdetés

„Megpróbálunk nagyon kényes egyensúlyt teremteni a cég érdekei, a generikus gyártók által megkövetelt fenntarthatóság és legfőképp az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok közegészségügyi szükségletei között” – mondta Burrone.

A megállapodás értelmében a Pfizer nem kap jogdíjat az alacsony jövedelmű országokban történő értékesítések után, és a megállapodás hatálya alá tartozó összes országban lemond a jogdíjakról mindaddig, amíg a Covid–19 közegészségügyi vészhelyzetet jelent.

A Pfizer szerint a tabletta csaknem kilencven százalékkal csökkenti a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát az enyhe vagy közepesen súlyos koronavírus-fertőzések esetén. Független szakértők a cég vizsgálatának leállítását javasolták az ígéretes eredmények alapján.


Hirdetés

Hozzászólások: