Pert nyert az olajóriás ellen az amazonasi törzs, több millió hektár őserdő menekült meg

Hirdetés

Az amazonaszi esőerdő a világon a legnagyobb és legsűrűbb erdőterület. Azonban, ami igencsak aggasztó, hogy a hivatalos adatok szerint egymillió focipályányi erdőt vágtak ki 2017. augusztusa és 2018. júliusa között Brazíliában.

Az esőerdővel borított Amazonas-medence 60 százaléka Brazíliához tartozik. A legfontosabb környezetvédelmi kérdés Brazíliában az Amazonas-medence sorsa. Nem csak a sokszínű élővilágát veszélyezteti a folyamatos erdőirtás, de az sem egy elhanyagolandó tény, hogy az Amazonas miatt itt található a bolygó felszíni édesvízkészletének közel ötöde is. Ami az Amazonas-medencében történik az a világ élővilágára és klímájára is hatással van.

Hirdetés

Nem elég, hogy az óriási erdőirtások ellen küzdenek a Greenpeace aktivisták, és az őslakosok, az Amazonas területén lévő óriási olajkészlet miatt az olajmágnások ostromlása is nehezíti a helyzetet. Nemrég azonban egy helyi törzs a törvény erejéhez fordult, és beperelte az egyik nagy olajvállalatot, azért, hogy elkerülhessék az Amazonas pusztulását.

A Waorani törzs meg is nyerte a pert, ezért úgy tűnik, hogy egy óriási lépést tettek a környezetvédelem érdekében. A törvény szerint minden bennszülött törzsnek joga van azon a területen, amin él, tiszteletbe kell tartani őket, és a beleegyezésük nélkül nem értékesíthető az ősi terület. A Waorani törzs megakadályozta, hogy a kormány tárgyalásokat kezdjen egy olajtársaságokkal. A sikeres akcióhoz Leonardo DiCaprio is gratulált egy Twitter bejegyzésben. Ezzel a lépéssel a törzs félmillió hektárnyi erdőt mentett meg a különleges élővilágával együtt.

Forrás: filantropikum.com

Hirdetés

Hozzászólások: