Peking lakosságának zömét letesztelik a koronavírusra

Hirdetés

Fotó: Kevin Frayer / Getty Images

Peking lakosságának zömét kötelezték arra, hogy a héten három körben vegyenek részt nukleinsavas koronavírus-tesztelésen a fertőzöttek mielőbbi kiszűrése érdekében.

A kínai főváros egészségügyi hatóságának hétfő esti döntése alapján Peking tíz további kerületére terjesztették ki azt a háromkörös, tömeges tesztelést, amelyet hétfőn a keleti, Csaojang kerületben kezdtek meg. Az érintett városrészeken több mint 20 millió ember él.

Hirdetés

Pekingben pénteken azonosítottak ismét újabb fertőzötteket, az azóta eltelt négy nap alatt pedig az új esetek száma 80-ra emelkedett a hatóságok keddi jelentése szerint. A pekingi egészségügyi bizottság közölte: a koronavírus omikron variánsa már csaknem egy hete terjedhetett a városban, mire az első eseteket azonosították.

Pekingben felfüggesztettek több, nagy létszámú részt vevőre számot tartó eseményt és programot – a többi közt kiállításokat, valamint esküvői és egyéb rendezvényeket. A városban a tömeges tesztelés idején nem engedélyezett továbbá az építkezések és lakásfelújítások folytatása sem, az eddig regisztrált fertőzöttek között ugyanis felújításon dolgozó munkások is voltak.

Hirdetés

A Pekingben élők közül sokan, a sanghaji vesztegzárhoz hasonló intézkedéstől tartva, pánikszerűen vásároltak fel élelmiszereket az elmúlt napokban, a város számos élelmiszerboltjának polcait szinte teljesen lecsupaszítva. A Global Times című kínai lap internetes kiadásában hétfőn megjelent cikk szerint a Pekingben működő élelmiszer-kereskedők növelték megrendeléseiket a készletek bővítése érdekében.

A hatóságok arra szólították fel Peking lakóit, hogy a munka ünnepéhez kapcsolódó, április 30-ától május 4-éig tartó munkaszünet idején ne hagyják el a fővárost.

Hirdetés

A Sinopharm kínai vakcinagyártó kedden jelentette be, hogy a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett, inaktivált vírust tartalmazó védőoltása megkapta a klinikai teszteléshez szükséges jóváhagyást.

Az omikron variáns okozta járványhullám miatt április 1-jétől teljes egészében lezárt Sanghajban a napi esetszám hétfőn mérséklődött, ám a lezárások enyhítése lassan halad. A városban sokan az elhúzódó vesztegzár okozta pszichés és anyagi terhekről, akadozó élelmiszer- és egészségügyi ellátásról, valamint az ideiglenes karanténkórházakban uralkodó körülményekről panaszkodtak. A kínai közösségi platformokon közzétett, a sanghaji intézkedéseket és azok hatásait bíráló tartalmakat azonban gyorsan cenzúrázzák.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: