Pedagógussztrájk van – íme az első számok, hányan csatlakoztak

Hirdetés

A PDSZ és a PSZ közösen szervezett ma délelőttre figyelmeztető sztrájkot, a tanárok nagy része pedig a lebeszélés ellenére is csatlakozott a megmozduláshoz – árulta el Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja az Indexnek.

Hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint törvénytelen a hétfőre tervezett pedagógussztrájk, mert, bár első fokon jogszerűnek minősítette a bíróság a munkabeszüntetést, az még nem jogerős. A tárca az ATV Híradóval közölte: egy törvénytelen sztrájk szervezése nem maradhat következmények nélkül.

A szakszervezetek ennek ellenére mégis a demonstráció megtartása mellett döntöttek.

Hirdetés

„A reggeli eseményekből is arra lehet következtetni, hogy a sztrájkot minden eszközzel meg akarták akadályozni, számos kollégától érkezett olyan visszajelzés, hogy az igazgató mégsem engedi, hogy elmaradjon az első két óra. Mi azt kérjük a tanároktól, hogy ne hagyják magukat, mindent kérjenek be írásban. Szerencsére egyelőre úgy látjuk, hogy a várnál is többen csatlakoztak a sztrájkhoz”

– mondta Nagy Erzsébet, aki szerint békés tiltakozásra készültek a tanárok, habár a „felülről érkező nyomás miatt” egyes intézményekben konfliktusok is kialakulhatnak.

„Nálunk szerencsére jó a hangulat, az igazgató nem akadályoz bennünket a sztrájkban, a mi iskolánkban körülbelül 25-en csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Az első két órában finomságokkal kedveskedünk a minket helyettesítő kollégáknak. Egyelőre nem látjuk, hogy a diákok közül hányan támogatnak bennünket, a nap második felében fog ugyanis kiderülni, hogy kik azok, akik csak az első két óráról maradnak ki, és kik azok, akik esetleg betegség miatt egész nap hiányoznak” – mesélte a portálnak egy budapesti iskola tanárnője.

Hirdetés

A PSZ és a PDSZ képviselői ma 13 órakor sajtótájékoztatót tartanak a Szépművészeti Múzeum előtt, 14 órára pedig szolidaritási autós felvonulást szervezett a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a menet a Hősök teréről indul.

Forrás: atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: