Párizs szerint Putyin le akarja törölni Ukrajnát a térképről

Hirdetés

EPA/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

Párizs szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő célja letörölni Ukrajnát a térképről, s Volodimir Zelenszkij ukrán elnök biztonságát veszélyezteti az orosz offenzíva.

“A háború totális. Putyin elnök a háborút választotta, a masszív offenzívát, úgy döntött, hogy letörli Ukrajnát a térképről” – mondta pénteken Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a France Inter francia közrádióban. “A Donyec-medence csak ürügy volt. Putyin valójában Ukrajna megtörését akarta, és láthatóan a végsőkig folytatni fogja az offenzívát” – tette hozzá.

Hirdetés

Csütörtök hajnali televíziós beszédében Vlagyimir Putyin azt mondta, Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására és “nácimentesítésére”, s a “junta” megdöntésére, ami egyértelműen a 2019-ben megválasztott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbuktatásának szándékára utal. “Zelenszkij elnök biztonsága a központi eleme mindannak, ami történik” – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. “Tudunk neki segíteni, ha szükséges. Meghozzuk az intézkedéseket, amelyek szükségesek” – fogalmazott, de azt nem erősítette meg, hogy az ukrán elnök kimenekítését tervezi-e a francia kormány.

Jean-Yves Le Drian úgy vélte, hogy az orosz offenzíva kiterjedhet Moldovára és Georgiára is.

“Putyin elnök újraírja a történelmet. Birodalmat akar létrehozni hatalma minden eszközével” – hangsúlyozta a külügyminiszter. “Ez egy új helyzet. Nem ugyanaz, mint a hidegháború, mert a hidegháború idején nem volt ténylegesen háború. Az újdonság az, hogy Európa közepén zajlik ez a háború” – tette hozzá.

A francia diplomácia vezetője kiemelte, hogy el kell kerülni, hogy az ukrajnai orosz invázió ötletet adjon Kínának Tajvan lerohanására.

“A teljes nyugati világ eltökélt ezen fejlemény elkerülésére” – figyelmeztetett a francia külügyminiszter. “Rendszeresen kimondjuk, hogy számunkra csak egyetlen Kína létezik. De az, hogy megerősítjük, hogy csak egy Kína létezik, nem jelenti azt, hogy engedélyezett a Tajvan elleni agresszió” – mondta Jean-Yves Le Drian.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: