Osztrák kancellár: a válasz a járvány negyedik hullámára nem a karantén, hanem az oltás

Hirdetés

A válasz a járvány negyedik hullámára nem a karantén, hanem az oltás – jelentette ki Sebastian Kurz kancellár szerdán a tartományfőnökökkel tartott tanácskozás után Bécsben.

Hirdetés

A kancellár hangsúlyozta, hogy a jövőben a hét napra és százezer lakosra vetített fertőzöttségi mutatóval ellentétben a kórházak intenzív ágyainak telítettsége fogja meghatározni a szükséges lépéseket. Ami a gyakorlatban azt jelenti, minél több ember szorul a koronavírus betegség következményeként lélegeztetőgépre, annál szigorúbb intézkedésekkel kell számolni.

Hirdetés

Az ennek értelmében kidolgozott három lépcsős intézkedési terv első fokozata – amikor az intenzív ágykapacitás eléri a 10 százalékos telítettséget – szeptember 15-én lép életbe.

Az élelmiszerboltokban, drogériákban, gyógyszertárakban és a tömegközlekedésben az eddig használatos orvosi maszk helyett újra kötelező lesz a nagyobb védelmet nyújtó FFP2-es maszk viselése. Minden más üzletben a már beoltottaknak csak ajánlott, ugyanakkor a védettséggel nem rendelkezőknek kötelező lesz az FFP2-es maszk, és a rendőrség által végzett szúrópróba-szerű ellenőrzésekre kell számítani.

Hirdetés

Az antigén gyorstesztek érvényességi ideje 48 óráról 24 órára csökken.

Ezen túlmenően a 25 fő feletti rendezvényeket csak azok látogathatják, akiket már beoltottak, átestek a betegségen vagy negatív koronavírusteszttel rendelkeznek. Ez a rendelkezés eddig csak a száz fő feletti összejövetelekre vonatkozott.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: