Oroszország körözési listájára került az ukrán Eurovízió győztese

Hirdetés

Fotó: Getty Images

Oroszország felvette a körözési listájára az Eurovíziós Dalfesztivál ukrán győztesét, Jamalát – írja a BBC.

Az énekesnőt, akinek valódi neve Susana Jamaladinova, állítólag azzal vádolják, hogy „hamis információkat terjesztett az orosz fegyveres erőkről”.

A BBC hozzáteszi: a Kreml gyakran ezzel gyanúsítja azokat, akik Oroszország ukrajnai inváziójáról olyan részleteket osztanak meg, amelyek ellentétesek a hivatalos irányvonallal. Jamala pedig nyíltan bírálta az inváziót.

Hirdetés

A Mediazona független orosz emberi jogi honlap szerint az énekesnő a múlt hónapban került fel a körözési listára.

A Shot orosz breaking news Telegram csatorna azt állította, hogy Jamala azért került fel a listára, mert 2022-ben „hamis információkat” posztolt az ukrajnai Bucsa városában elkövetett mészárlásról. A Kreml tagadta a felelősséget az ottani incidensért, annak ellenére, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy az orosz erők követték el a mészárlást.

Hirdetés

Jamala jelenleg Ausztráliában tartózkodik, és a körözés hírére posztolt egy fotót magáról a Sydney-i Operaház előtt, egy facepalm emojival. A 40 éves nő tavaly februárban, Oroszország inváziója után menekült el családjával Ukrajnából.

Jamala 2016-ban nyerte meg az Eurovíziót az 1944 című dallal, amelyet népének – a krími tatároknak – az Oroszország által abban az évben végrehajtott erőszakos deportálása ihletett.


Hirdetés

Hozzászólások: