Orosz tábornok: hat, fehér zászlóval fellobogózott civil járművet lőtt szét az ukrán hadsereg

Hirdetés

Hat, fehér zászlóval fellobogózott civil autót lőttek szét az ukrán fegyveres erők Harkiv megyében, Sztari Szaltiv és Novi Szaltiv között – jelentette ki Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője kedd esti tájékoztatóján.

Mizincev szerint a bűncselekményről fénykép- és videófelvételeket készítettek az ukrán hadsereg információs és pszichológiai műveleti központjának emberei, hogy ismét “a bucsai forgatókönyv szerint” próbálják meg lejáratni az orosz fegyveres erőket. A tábornok emellett azt állította, hogy a Herszon megyei Bila Krinicában az ukrán tüzérség a norvég média jelenlétében magánházak területéről lőtt orosz állásokra, hogy válaszcsapást provokáljon ki a lakóépületekre, amelyeknek lakóit emberi pajzsként használták fel.

Hirdetés

Közölte, hogy “nacionalisták” és a külföldi zsoldosok a Vinnica megyet Mohiljov-Podilszkijban a Poltavska utca 23. című iskolában erődítményt alakítottak ki, az épület alagsorában erőszakkal összeterelt civileket tartanak fogva. A luhanszki “népköztársaságban”, Liszicsanszkban ezzel szemben nőket, gyermekeket és idős embereket zavartak el a 5. számú iskolában található bombabunkerből, ahol lőszerraktárt is létesítettek.

Mizincev szerint a Harkiv megyei Szlobozsanszke faluban a “nacionalisták” az 1. számú középiskola épületében alakítottak ki erődítményt, a közelében pedig tankokat és páncélozott harckocsikat helyeztek el, a létesítményhez vezető utakat pedig aláaknázták, amiről a helyi lakosságot nem értesítették.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivője a kedd esti hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy a harcászati légierő gépei 74 célpontot, köztük két harcálláspontot, húsz élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint két rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt semmisítettek meg. A rakétacsapatok és tüzérségi egységek a tábornok szerint 223 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, három harcálláspontra és két lőszerraktárra mértek csapást, s ennek következtében több, mint 100 “nacionalista” életét vesztette, 19 katonai eszköz pedig üzemképtelenné vált

Hirdetés

A beszámoló értelmében az orosz légvédelem lelőtt egy Szu-25-ös repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert és négy drónt.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 164 repülőgépet, 125 helikoptert, 798 drónt, 302 légvédelmi rakétarendszert, 2 983 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 351 rakéta-sorozatvetőt, 1440 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2796 speciális katonai járművet veszítettek.

Konasenkov ismételten kitért arra a helyzetre, amely a Kígyó-szigetnél alakult ki, s amelyet szerinte az ukrán hadvezetés PR-megfontolásokból a Győzelem Napjára kísérelt meg visszafoglalni. A szóvivő azt mondta, hogy délután a szigetnél újabb Bayraktar-TB2-t lőttek le, s ezzel harmincra nőtt azoknak a katonai drónoknak a száma, amelyet a “kijevi rezsim” a térségben elveszített.

Hirdetés

Közölte, hogy újabb három holttestre bukkantak, így a szigeten hátrahagyott elesett ukrán katonák száma 27-e nőtt. Emellett az ukrán fél a szigetnél három Szu-24-es bombázót és egy Szu-27-es vadászgépet, három, deszantosokat szállító Mi-8-as és egy támogató Mi-24-es helikoptert veszített, további, a műveletben részt vevő Mi-8-ast és Mi-24-est pedig a földön, az Odessza környéki Arciz közelében. Az ukrán veszteséglistához sorolt még három, a fedélzetén tengerészgyalogosokkal elsüllyesztett Kentavr páncélozott rohamnaszádot.

Fotó: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: