Orbán Viktor: reális veszély a világháború

Hirdetés

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A magyar emberekre nézve a háború aggasztó és veszélyes, a világháború veszélye “nem irodalmi túlzás” – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor azt mondta: miután egyre újabb és nagyobb teljesítményű pusztító eszközök bevetéséről hoznak döntéseket és a Nyugat egyre modernebb eszközöket bocsát az ukránok rendelkezésére, ezért meggyőződése, hogy a világháború veszélye “nem irodalmi túlzás”. Hozzátette: amikor azt mondják európai és amerikai vezetők, hogy ha ez így megy tovább, akkor megérkezhetünk a harmadik világháborúba, akkor ez első hallásra hihetetlenül túlzónak tűnik, de ez “reális veszély ebben a pillanatban”.

A kormányfő hangsúlyozta: a háború egyre véresebb és brutálisabb, ugyanakkor a béke mellé álló európai országok és vezetők száma egyáltalán nem növekszik. Ezzel szemben az európai emberek elindultak a béke irányába, ahogy nő az áldozatok száma úgy fordulnak az emberek egyre inkább a tűzszünet és a béketárgyalások irányába.
A békepárti javaslat a tűzszünetről szól

Hirdetés

A magyar békepárti javaslat a tűzszünetről szól – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, a magyar parlament határozatot fogad el, amelyben kitart a béke álláspontja mellett és tűzszünetet követel.

“A magyar álláspont nem arról szól, hogy milyen békeszerződés legyen, hanem arról, hogy legyen tűzszünet” – fogalmazott.

Oda kellene eljutni, hogy tűzszünet legyen, ne haljon meg több ember, és ha van tűzszünet, akkor van esély arra, hogy kigondolják a béketárgyalások kereteit – jelentette ki a kormányfő.
Ahogy csökken az infláció, kivezetik az ársapkákat

Az élelmiszerek esetében ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják majd kivezetni a most még létező ársapkákat – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kifejtette: az árstopok hasznosak, segítenek az infláció csökkentésében, ugyanakkor – mivel ez egy mesterséges beavatkozás a kereskedelem normális folyamataiba -, mellékhatásai is vannak. Ezért az a jó, ha ezek az ástopok eltűnnek a rendszerből, és visszatérünk a normális gazdasági helyzethez – fogalmazott, hozzátéve: amíg azonban az infláció nagyon magas, addig ezt nem lehet megtenni.

Hirdetés

A kormányfő elmondta: a rezsivédelmi rendszert meg tudták védeni, az átlagfogyasztásig továbbra is védett áron tudnak az emberek energiához jutni. Ugyanakkor az élelmiszerek tekintetében, ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják kivezetni az ársapkákat, hasonlóan a banki hitelekhez, “ahol szintén mindenfajta védelmi mechanizmusokat működtetünk, ami normális esetben inkább csak zavarokat okoz” – közölte.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ha az infláció egy bizonyos szint alá süllyed, akkor a megfelelő ütemben meg kell hozni azoknak az intézkedéseknek a feladásáról szóló döntéseket, amelyeket a magas infláció miatt vezettek be.
A baloldal továbbra is háborúpárti

A baloldal továbbra is háborúpárti – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar parlament békepárti javaslatának vitája egy jó alkalom lehetett volna a baloldal számára, hogy egy értelmes vita után a nemzeti egység érdekében a baloldal feladja háborúpárti álláspontját, és csatlakoznak a kormánypártok által képviselt béketáborhoz.

“Ezt arcvesztés nélkül is megtehették volna” – mondta.

“Mi felkínáltuk az alkalmat a baloldalnak, hogy a háborúpárti álláspontból átjöjjön a békepárti állásponthoz, hogy átálljanak a nemzeti érdek oldalára” – mondta a kormányfő, hozzátéve: ennek jeleit nem látta.

“Meglátjuk hogyan szavaznak pénteken” – tette hozzá Orbán Viktor.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: