Orbán Viktor miniszterelnök szerint a koronavírus-tesztek árait hatósági árasítani kell! Ez azt jelenti, hogy…

Hirdetés

Ma reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor úgy nyilatkozott: „a minisztert arra kértem, hogy az influenza elleni védőoltást minden önként jelentkezőnek ingyenesen biztosítsuk, a teszteket pedig később hatósági árassá tegyük.”

Gulyás Gergely a ma délelőtti Kormányinfón már többet is elárult. A kormány napokon belül dönt a tesztek hatósági áráról. Az biztos, hogy 30 ezer forintnál alacsonyabb lesz, mert a piaci érdek helyett, az egészségügyinek kell érvényesülnie.

Információink szerint a magán egészségügyi szolgáltatók az első döbbenet után azonnal elkezdtek tájékozódni a témában, nevezetesen arról, mit is jelent pontosan rájuk nézve a hatósági árképzés egyáltalán?

Hirdetés

„Olyan esetekben, amikor a versenypiac nem létezik, és ezért nem alakulhat ki határköltség-alapú ár, vagy az adott nemzeti, helyi közösség nem kíván egy szolgáltatást piaci alapra helyezni, hatósági ármegállapításra vagy árszabályozásra kerülhet sor” – írja a Wikipédia.

Magyarországon árszabályozó hatóság lehet az állam (a kormány egyik tagján vagy kvázi-autonóm árszabályozó hatóságon keresztül) vagy az önkormányzat. Magyarországon államilag megállapított hatósági ára van például a gyógyszereknek, a földgáznak, az elektromos áramnak és a cigarettának.

Mivel a hatósági ár jellemzően alacsonyabb az addig kialakított piaci áraknál, tehát minden valószínűség szerint a magán egészségügyi szolgáltatók nagykereskedelmi áron beszerzett koronavírus-tesztjeire rátett nyereségtől esnének el.

Van, aki azt pedzegeti, hogy talán a háttérben már ott van egy olyan állami cég, amely centralizálná a koronavírus-tesztek piacát, kihúzva a magán egészségügyi szolgáltatók egyik lábát, amely kétségtelenül a járvány miatt jött létre.

Még a járvány első szakaszában, márciusban a Gazdasági Versenyhivatal például azt javasolta az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy hatósági árasítsa a szájmaszkokat és kézfertőtlenítőket, de azt Orbán Viktor nem támogatta. Mint mondta:

Hirdetés

„A piacon kapható védőeszközök mind importból származnak, nincs eszközünk a tényleges beszerzési ár befolyásolására – vázolta a helyzetet akkor Orbán Viktor. „Félünk attól, hogyha hatósági árat vezetünk be, mondjuk a maszkokra, akkor azon az áron, amit mi meghatározunk, egyetlen patikus se fogja behozni, és nem fogja árulni, és akkor egyetlen maszk sem lesz kapható az üzletekben”.

Úgy tűnik, most ettől nem tart a kormány, pedig ha hatósági árat alakítanak ki, akkor a magán szolgáltatók sem fogják behozni és kínálni a koronavírus-teszteket, így teljes egészében állami feladat marad a minél szélesebb igényt mutató tesztelés. Sokan megjegyezték már ezzel kapcsolatban egyébként, hogy a lakosság PCR-tesztelése egyébként is állami feladat lenne.

Lapunk úgy tudja, hogy ma, a második hullám meredeken felfelé ívelő szakaszában a napi PCR-tesztek felét magánlaboratóriumok végzik el, így elég nagy feladat vár az államra, ha ezeket átvállalja a hatósági árképzéssel.

Július végén egyébként megnéztük, hogy a magán szolgáltatók mennyiért kínálják PCR- és egyéb koronavírus-tesztjeiket. 23 000 forinttól 39 900 forintig lehet ma Magyarországon magán úton koronavírustesztet végeztetni, az átlagár tehát 30 000 forint körül mozog. Az, hogy a magánszolgáltatóknak a teszteken mennyi nyereségük van, amelytől a hatósági árasítás nyomán elesnének, természetesen nehéz lenne megmondani, hiszen még ha azonos cégektől is szerzik be tesztjeiket, elképzelhető, hogy más-más árakon szerződtek le velük.

Hirdetés

Külföldi példákat egyelőre nem találtunk arra vonatkozólag, ahol hatósági árképzésre került volna sor a PCR-teszteket illetően, viszont a környező országok tesztárait illetően igen, s kiderült: a magyar árak ugyan nem a legalacsonyabbak, de nem kirívóan magasak.

A pénzcentrum szerint Ausztriában 35 000-66 500 forint, Horvátországban 23 000-32 000, Szlovéniában 35 000, Szlovákiában 17 000, Olaszországban 3 500-31 500, Görögországban 24 500, Romániában 15-25 000, míg Spanyolországban 17 500-48 000 forint között mozognak a gyors- és PCR-tesztek árai- írja a privatbankar.hu


Hirdetés

Hozzászólások: