Orbán Viktor: meghosszabbítjuk a rendkívüli jogrendet

Hirdetés

Először két hétre elrendeli a kormány a rendkívüli jogrendet saját hatáskörben február 8-a után, “és aztán bemegyünk a parlament elé és újra ezt kérjük a meghosszabbítást”- mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Nagy Katalinnak.

Tegnap este sokáig tartott az uniós csúcs, a vakcina beszerzés volt elsősorban terítéken. Orbán Viktor elmondta, hogy az ilyen tanácskozásokat nem látják a polgárok, egy magyarnak furcsa az ilyen. A miniszterelnök szerint a magyar nyelv “a szíve közepének megy a problémának, megnevezi a problémát és megoldja”. Az európai közegben a francia királyi udvar nyelve szerint megy a tanácskozás, először el kell mondani hosszan, hogy az Európai Unió milyen jó, milyen hasznos.

Hirdetés

“Az igazság az, hogy az nagyon jó, hogy mi elvégezzük a munkánkat, és büszkék vagyunk rá, holott Nagy-Britanniában sokkal több embert oltottak be, Izraelben sokkal több embert oltottak be, Egyesült Államokban is. Közben nekünk rengeteg betegünk és halottunk van”- mondta Orbán Viktor.
A V4-ek nevében a lengyel kormányfő tette fel a kérdést, hogy mikor fogják engedélyezni az AstraZeneca oltást, amivel a britek már oltanak. Azt megérti, hogy a kínai, orosz vakcinát ideológiai és üzleti okok miatt nem akarják engedélyezni, de ha briteknek jó ez a vakcina, az Európai Uniónak miért nem?- tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Minden élet számít. Azt tegnap megtudták, mi a válasz arra, hogy lassan megy a beszerzés. Az nem fogadható el, hogy azért haljanak meg emberek, mert a brüsszeli szállítás lassú. “Minden élet számít” – húzta alá Orbán Viktor, hangsúlyozva: mindenhonnan be kell szerezni vakcinát, ahonnan tudunk, Szijjártó Péter ezért is utazott Moszkvába. – mondta Orbán Viktor a műsorvezető Nagy Katalin kérdésére.

“Mondtunk hegyeseket arra nézve, hogy tartsák be a gyártók a feltételeket, de verseny az, ami kikényszeríti az engedelmességet” -jelentette ki a miniszterelnök arra a kérdésre válaszolva, hogy lesz-e szankcionálva a Pfizer azért, mert kevesebb vakcinát szállít. Orbán Viktor szerint ezért kell minél több oltást engedélyezni, mert akkor verseny lesz a gyártók között, hogy ha ő nem szállít, szállít más.

Orbán Viktor azt mondta, nem akar huzakodni most Brüsszellel, majd utána kell arról beszélni, hogy van a felelősség. “Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret” – hangoztatta Orbán Viktor, hangsúlyozva: vakcina, vakcina, vakcina, oltóanyagra van szükség.

Az orosz vakcina ügyében ma Moszkvában van Szijjártó Péter. “Ügyes, mozgékony, hatékony és gyors külügyminiszterünk van, bízok benne, hogy jól tárgyal”- mondta. A kínai vakcina kapcsán elmondta, hogy Szerbiában már oltanak ezzel, nem kell Pekingbe menni tájékozódásért. Az AstraZeneca-ra kiadták az engedélyt, folynak a tárgyalások.

Hirdetés

Orbán Viktor elárulta mikor kapja meg az oltást

Orbán szerint azt mindenki belátja, hogy addig nem lehet feloldani a korlátozásokat, amíg nincs átoltottság az országban. “Ha beoltottuk az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézményekben dolgozókat, a 60 év feletti krónikus betegeket, a védelemben résztvevőket és az időseket, akkor kezdődhet egy új időszámítás és lehet beszélni arról, mikor és hogyan szabaduljunk meg a korlátozásoktól” – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor elmondta, hogy az utóbbi csoport tagjaként maga is akkor kapja majd meg az oltást. Leszögezte azonban, hogy a legfontosabb a veszélyeztetett csoportokba tartozó emberek védetté válása az életük megóvása érdekében.

“A legtitkosabb fiókokban vannak azok a jegyzeteim, hogy hogyan lehet visszajönni a korlátozásokból- mondta Orbán Viktor kérdésre válaszolva. Jövő héten fog arról döntés születni, hogy az érettségizők esetében előre hozzák-e őket és tanáraikat az oltási rendben, az érettségi érdekében”- mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint azt egy olyan komoly ország, mint Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ilyen járványban kilincselni keljen vakcinákért, mint ahogy korábban az is kiszolgáltatott helyzet volt, hogy portyázókat kellett kiküldeni a szélrózsa minden irányába lélegeztetőgépekért. Épp ezért kezdték el tervezni az oltógyárat Debrecenben, ahol vakcinát gyárthatnak majd.

Orbán Viktor szerint megtanultuk együtt, akkor nem tudjuk feloldani a korlátozottságokat, amíg nincs meg a tömeges átoltottság.

A miniszterelnök elmondta az új számokat: 1311 új fertőzött van, 98 a halottak száma, 138983 fő már beoltott, 400 ezer olyan ember van, aki védettnek minősül. Ha lesz 1-1,5 millió ember, az már más képet mutat – jelentette ki.

Az átoltottsági szintről azt mondta, hogy ha megtörténik mindenkinek a beoltása, és el lehet mondani, hogy senki sincs közvetlen életveszélyben a vírus miatt, akkor vagyunk túl a veszélyen, akkor lehet feloldani a korlátozásokat – mondta a miniszterelnök.

Hirdetés

Meghosszabbítják a rendkívüli jogrendet

Először két hétre elrendeli a kormány a rendkívüli jogrendet saját hatáskörben február 8-a után, “és aztán bemegyünk a parlament elé és újra ezt kérjük a meghosszabbítást” – jelentette be Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban. Erről korábban itt írtunk.

A miniszternek elmondta, hogy a tegnapi napon nagyon hosszú megbeszélést folytattak az igazolás kérdéséről. Még itthon nem képezi érdemi vita tárgyát, ha már lesz 1 millió oltott ember, akkor érdemes arról beszélni, hogy az ő esetükben fent kell-e tartani a korlátozásokat. Az uniós vezetők tanácsa az volt tegnap, hogy egy központi adatbázist készítsenek. Orbán Viktor szerint még csak felmerült a probléma, megoldás még nem született.

A vakcina-útlevélről Orbán Viktor azt mondta, ha van 1 millió ember, aki már védett, akkor van értelme a “kártyáról” beszélni. “Kezd megjelenni a horizonton a vita, ez csak felbukkant, a konkrét válaszokra még várni kell” – tette hozzá a tegnapi EU-csúcsról beszámolva.

A miniszterelnök is utalt arra, hogy aki megkapja az igazolást, annak esetében felvetődhet, hogy rá nem lesz érvényes az este 8 órás kijárási korlátozás, vagy szabadabb lesz az utazás, de a döntés minderről még messzebb van.

Orbán arra biztatja a háziorvosokat, álljanak össze, működjenek össze, így fedjék le az egész országot az alapellátással. Aki összeáll, az a kórházi orvosok bérének 80-100 százalékát megkapja, de majd az is kap valamennyit, aki ebbe nem megy bele – mondta.

Hirdetés

A magyar kultúra napjáról

A műsor végén Nagy Katalin műsorvezető a magyar kultúra napjáról kérdezte, Kölcsey Ferenc január 22-idén írta meg, “tisztázta le” a Himnuszt.

A Himnusz egy “jeremiáda”, egy olyan imádság, hogy magunkat kárhoztatjuk – fogalmazott Orbán Viktor, akit arról is kérdezett a műsorvezető, hogy a keresztény kultúrkörhöz tartozunk.

Nem látja értelmét, hogy vita folyjon arról, hogy keresztény-e a kultúránk – jelentette ki a miniszterelnök. “Nem tartom politikai vitának, ez egy ténykérdés. Mi a keresztény, latin kultúrkörhöz tartozunk, de az ortodoxia Magyarországnak szilárd hátországot ad” – mondta, és idézte Antall József mondását, miszerint Európában az ateista is keresztény.

Fontos, hogy a magyar nyelv hajlékony maradjon, ne csontosodjon meg – mondta végül Orbán Viktor a műsorban.

Forrás: atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: