Orbán Viktor: Magyarország a világ tizedik legversenyképesebb országa – ÉLŐ

Hirdetés

Megkezdődött a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fóruma a Gazdasági Évnyitó 2022. A rendezvényen előadást tart Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Hirdetés

Nézze élőben a Hír TV műsorán, vagy kövesse a Hír TV Facebook-oldalán illetve youtube csatornáján.

Varga Mihály: A magas inflációhoz magas gazdasági növekedés társul

– Az emberiség a bő 100 évvel ezelőtti spanyolnáthajárvány óta példátlan kihívással nézett szembe, és ezt minden országnak kezelnie kellett. Ami meglepetés volt az elmúlt időszakban, az a rendkívül magas infláció, ugyanakkor egy kedvező meglepetés is társul hozzá: a vártnál gyorsabb gazdasági növekedés, a válságból való gyors kilábalás – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Gazdasági és Iparkamara (MKIK) 2022-es gazdasági évnyitóján.

Hirdetés

A pénzügyminiszter szerint a 2008-as válságban nem volt mozgástér a gazdaság támogatására, míg most a 2020–21-es válságban ezt a kormányzati erőforrások átrendezésével meg lehetett valósítani. Olyan gazdasági programot sikerült összeállítani, ami a GDP 36 százalékának megfelelő méretű volt.

Az egyik irány a családok támogatása volt, a másik a vállalatok megsegítése a nehéz helyzetben, és egyben a beruházások növelése, és emellett olyan szabályozás, ezen belül adócsökkentés, amely lehetővé teszi, hogy a járvány után kialakuló új gazdasági helyzetben a magyar gazdaság versenyképes lehessen.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy mindezt természetesen finanszírozni is kellett, amiben döntő szerepe volt a lakossági megtakarításoknak, de a jelentős volumen miatt szükség volt külföldi kötvénykibocsátásokra is, amelyekre igen kedvező feltételekkel került sor, és mindebben nagy szerepe volt a jegybank segítségének is, hisz megfelelő monetáris politikával támogatta a programot.

Hirdetés

A beruházási ráta a járvány időszakában sem esett vissza, sőt, igen rég látott magas szintre emelkedett, sok komoly, nagy cég kezdte meg vagy folytatta magyarországi beruházásait. Ez döntő jelentőségű a következő évek gazdasági növekedése, fejlődése szempontjából.

Varga Mihály szerint komoly feladat lesz emellett, hogy a 2019-ig folyamatos államadósság-csökkenés folytatódjon, hisz az elmúlt két évben elkerülhetetlenül megugrott a szint. Az alacsonyabb adósság döntő az ország sérülékenységének csökkentése szempontjából.

Hír TV


Hirdetés

Hozzászólások: