Orbán Viktor: december végén-januárban érkezhet az első adagnyi vakcina Magyarországra

Hirdetés

December végén-január elején érkezhet az első adagnyi vakcina Magyarországra az Európai Unióból – erről Orbán Viktor beszélt az M1-nak adott interjújában. A miniszterelnök szerint Európából legkorábban áprilisban érkezhet tömeges méretekben vakcina, ezért akkorra várható a „felszabadulás”.

Nagy európai térség részei vagyunk, bár lezártuk a határt, de kapcsolatban vagyunk a többi európai országban. Erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt az M1-nek adott interjújában. A miniszterelnök megerősítette, hogy laboratóriumnak tekinti Ausztriát, ahol nagyjából egy héttel jár előttünk a fertőzések száma. Orbán Viktor szerint Magyarországon van a legtöbb lélegeztető készülék Európában, és Németország, Ausztria mellett itt van a legtöbb kórházi ágy is. Ezzel együtt ha most nem hoztak volna korlátozó intézkedéseket, akkor csak körülbelül 50 százalékos lett volna az esély arra, hogy az egészségügyi ellátó rendszer kitartson. Hozzátette: az eszközök rendelkezésre állnak, az orvosok és ápolók pedig emberfeletti munkát végeznek, de emberből vannak és számuk véges, ezért kellett lépni.

Hirdetés

Orbán Viktor szerint lélegeztetőgépből több is van nálunk mint Ausztriában, de hozzátette: békeidőben egy-egy nővér, illetve orvos meghatározott számú gépet tud figyelni, és van egy határ, ahol már nem tudnak felelősségteljesen ellátni. A miniszterelnök szerint az összeomlás az lenne, hogy kevesebb orvos, ápoló és eszköz van, mint ami a betegek ellátásához kell. Orbán Viktor úgy látja: túl nagy a kockázat, ezért meg kellett hozni a korlátozásokat. Hozzátette: orvostanhallgatókat is szolgálatba állítottak.

A miniszterelnök elmondta: a kormány szakértőinek álláspontja az volt, hogy ha az emberek 80%-a hordja a maszkot, az elég a vírus lelassításához. Orbán Viktor úgy látja: ha nem lettek volna elég fegyelmezettek az emberek, hamarabb lett volna szükség kijárási tilalomra. Hozzátette ugyanakkor: éjféltől kötelező maszkhasználat jön közterületeken.

A focimeccsek zárt kapussá tételéről Orbán Viktor elmondta: az egészség, az élet fontosabb mint a szórakozás, úgy fogalmazott: a kocsit nem lehet a ló elé fogni.
A középiskolák digitális tanrendre történő átállításáról Orbán Viktor azt mondta: mivel a kijárási tilalmat el lehet és el kell rendelni, kevesebb időt töltenek a középiskolások olyan helyeken, ahol megfertőződhetnek. Arra kérte a szülőket, hogy beszéljenek a középiskolásokkal, hogy felelősök a szüleik és nagyszüleik életéért is.

Hirdetés

A tanárok, óvónők, szociális dolgozók gyorsteszteléséről a miniszterelnök elmondta: vita van róla, hogy a gyorsteszt mennyire hatékony, de ahogy fogalmazott, amit tenni tudunk, azt megtesszük a tanárainkért és az óvónőinkért.

Orbán Viktor szerint „nem mindegy, hogy belefáradunk vagy belehalunk valamibe”. A miniszterelnök nem lát bizonytalanságot abban, hogy a vakcina belátható távolságban van, mint mondta: ez a különbség tavaszi és a mostani helyzethez képest.
Orbán Viktor úgy látja: december végén-januárban az EU-ból és talán máshonnan is jön valamennyi vakcina, amelyet egészségügyi és rendvédelmi dolgozók és esetleg a betegek (feltehetőleg a veszélyeztetett, krónikus betegek – a szerk.) egy része megkapja. A miniszterelnök elmondta: ezen kívül kínai, orosz, izraeli szállítókkal is kapcsolatban vannak. Hozzátette: lesz egy tömeges szállítási időpont, de Európából ez nem lesz előbb, mint áprilisban, de akár máshonnan lehet.

Orbán Viktor szerint két hét múlva dől el, a korlátozások milyen eredményekkel járnak. ha eredményesek, karácsony környékén szabadulhatunk.

A miniszterelnök elmondta: készül egy gazdasági akcióterv, ami 30 napra, de akár hosszabb időre is segít a szereplőkön. Fontosnak nevezte, hogy amíg lehet, nem akarja bezárni az általános iskolákat. Orbán Viktor szerint fontos, hogy úgy kell túlélni, hogy legyen munkánk is.

Magyarország nemzetközi megítélésével kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: egy hálózat támadja Magyarország kormányát. Úgy fogalmazott: ahogy a történelemben sokszor, sokan pályáznak erre az országra. ​

Hirdetés

Forrás: atv.hu

Hirdetés

Hozzászólások: