Orbán: ősszel jön a második csata a járvánnyal. A most következő második szakasz lényege…

Hirdetés

Az első csatát megnyerte Magyarország a koronavírussal szemben Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök azonban szakértők véleménye alapján úgy gondolja, hogy lesz második csata is: október-novemberre várja a járvány második hullámát.

Íme, a legfontosabb bejelentések és gondolatok a magyar kormányfő szokásos péntek reggeli rádióinterjújából.

A második szakaszához érkezett a járvány elleni védekezés Magyarországon, mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában pénteken. Az első szakasz a védekezésre való felkészülésről szólt, részben a járványgörbe ellaposításával, részben az egészségügyi kapacitások megteremtésével. A miniszterelnök szerint ez a szakasz sikeres volt.

Hirdetés

Ha most hirtelen nagyobb mértékben terjedne, akkor ma Magyarországon nincsen olyan ember, nincs olyan pontja az országnak, ahol nem tud az egészségügy ellátást biztosítani.
A halálozási arány csökkentéséhez kötötte Orbán a budapesti enyhítést
A most következő második szakasz lényege a korlátozások lassú és fokozatos enyhítése, szigorú menetrend, illetve a fokozatosság elve alapján. Az első ilyen enyhítő intézkedéseket szerda este jelentette be a kormányfő.

Orbán: Budapesten megmaradnak a korlátozások, vidéken lazítanak rajtuk
Azóta a részletek is kiderültek, illetve az is, hogy a legtöbb fertőzöttel rendelkező Budapesten kívül Pest megyében is várni kell még a korlátozások feloldására. A miniszterelnök szerint ha sikerül a halálozási arányt csökkenteni a fővárosban, akkor Budapesten is újraindulhat a normális élet. A menetrend összeállításában pedig nagy segítséget nyújt, hogy Ausztria két-három héttel előttünk jár, így az ottani tapasztalatokat be lehet építeni a magyar döntésekbe.

Hirdetés

Még nincs vége a járványnak, védeni kell a munkahelyeket
A mostani enyhítés azonban nem jelenti azt, hogy a korlátozásokon már soha nem kell szigorítani. A miniszterelnök szerint olyan világméretű járvány még nem volt, ami ne tért volna vissza egy második hullámmal, és ez most sem lesz másképp. Ő szakemberi vélemények alapján október-novemberre várja a második tetőzést Magyarországon, a nyáron pedig lelassulhat a járvány. Az egyelőre kérdéses, hogy a második hullám kisebb vagy nagyobb lesz, mint az első.

Az elhúzódó járvány elleni küzdelem egyik kulcstényezője a munkahelyvédelem Orbán szerint. A miniszterelnök egyenesen vezércsillagnak nevezte ezt a szempontot, amihez igazítani kell a többi gazdaságvédelmi lépést. „Ha van munka, akkor van esély” – tette hozzá. A miniszterelnök személyes garanciát vállalt azért, hogy annyi új munkahelyet fognak létrehozni, amennyi megszűnt a koronavírus miatt.

Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: