Orbán akkor oltatja be magát, amikor Putyin

Hirdetés

„Orbán Viktor akkor oltatja be magát, amikor sorra kerül” – ezt mondta a miniszterelnök sajtófőnöke a Blikk kérdésére, hogy mikor kapja meg a koronavírus elleni vakcinát az 57 éves kormányfő.

Hirdetés

Akkor fogom magam beoltatni a Covid-19 ellen, ha a fertőzés elleni vakcinát a szakemberek az én korosztályának is javasolják – hasonlóan nyilatkozott a december derekán megtartott évértékelő sajtóértekezletén az orosz elnök is. A 68 éves Putyin – a világ egyik legbefolyásosabb emberéhez képest szokatlan módon – hozzátette: „A hozzám hasonlókhoz még nem jutottak el a vakcinák, de feltétlenül beoltatom magamat, amint ez lehetővé válik”.

A 61 éves Áder János elnöki hivatala nem méltatta válaszra a Blikket.

Magyarországon világviszonylatban is magas a covid-vakcinát elutasítók száma
A vakcinát az elsők között nem feltétlenül a vezető politikusoknak kell megkapniuk. Sokhelyütt – Magyarországon is – a covid-oltást a veszélyeztetett körülmények között dolgozó orvosoknak és ápolóknak vagy idősotthonok lakóinak adták be.

Hirdetés

Magyarországon azonban – más országoktól eltérően – nagyon magas a védőoltás elutasítóinak száma.

Mindössze minden hatodik-hetedik megkérdezett, 14,9% biztos benne, hogy beoltatná magát, ugyanakkor a válaszadók több mint egyharmada, 35,6% mereven elveti az oltást a KSH december 21-én közzétett kutatása szerint.

„Jelent meg nemrég egy olyan tudományos publikáció, amely 15 ország közvélemény-kutatásai alapján jutott arra a következtetésre, hogy a hatóságokba vetett bizalom a legalapvetőbb abból a szempontból, hogy valaki bízik-e az oltásokban vagy nem bízik az oltásokban. És éppen ezért tartom én azt problémásnak, hogy a kormány nagyon hangosan reklámozza azokat a vakcinákat, amikben az állampolgárok nem nagyon bíznak: az orosz és a kínai vakcinákban” – ezt nyilatkozta az elutasítottság kapcsán Krekó Péter, a Political Capital igazgatója.

Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: