Orbán: a szabályok betartását fegyveres katonák is ellenőrzik majd

Hirdetés

Tegnap az M1-nek adott interjújában Orbán Viktor még at mondta, hgoy 50 százalék, hogy a magyar egészségügy nem omlik össze a koronavírus járány alatt, ma a TV2-nek azonban már sokkal bizakodóbban nyilatkozott.

A vírus sincs könnyű helyzetben…
A vírus sincs könnyű helyzetben, mert a vakcina már a láthatáron van, hamarosan megtudjuk védeni magunkat a vírus támadásától – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a TV2 Tények című műsorában.

Sokkal bizokodóbb az egészséügy kitartása kapcsán
– Most, hogy meghoztuk az intézkedéseket, 99,99 százalék, hogy túléli az egészségügy a pandémiát. Noha hiába hozunk döntéseket, ha az emberek nem segítenek. Ha azt kérdezi, hogy ma milyen állapotban van az egészségügy, akkor azt kell mondanom, hősies állapotban van az ellátórendszer. Emberfeletti és erő feletti munkát végeznek. Ha minden úgy menne, mint eddig, az orvosok elestek volna. Az intézkedésekkel állni fogják a sarat – hangsúlyozta a miniszterelnök majd hozzátette, hogy nagyon jó orvosaink, nagyon jó ápolóink vannak, akiknek egyetlen egy dolog fontos: rajtunk segítsenek, minket, magyarokat megmentsenek.

Hirdetés

A korlátozosokról is beszélt
Ezután az újabb korlátozásokról kérdezték, erre elmondta: meglepte, hogy mennyi „búcsúbuli” volt kedd este zárás előtt. Vannak szabálykövetők, fegyelmezettek és kevésbé fegyelmezettek. Az a kérdés, hogy mi, szabálykövetők tudunk-e hatni azokra, akik nem ilyenek. Be kell látni, hogy mindenkinek azt az utat kell járni, amit a többség is jár. Bizakodó vagyok – mondta a miniszterelnök.

A rendőrség munkájáról is beszélt
– Jó, ha a rendőreink emberségesek, de ne legyenek puhák. Tavasszal azt tapasztaltuk, hogy a rendőrök helytálltak. Járőrözés lesz, egy csoportban lesz a rendőr és a katona is, a katona fegyverrel. A fegyveres katona támaszt jelenthet a rendőrnek, de intézkedni nem intézkedhet. Ez nem hadiállapot, így nem kell intézkednie a katonáknak – fogalmazott Orbán Viktor, majd az oltóanyagról is szót ejtett. “Olyan vakcina, amely az előírt négy akadályon átjutott, még nincs. Olyan vakcina, amely három próbát kiállt, már van, több is.”

Az a kérdés, hogy mikor érkezik a vakcina
– A kérdés, hogy mikor lesz olyan vakcina, amely mind a négy próbát kiállja. A legfelszabadítóbb érzés az lenne, ha több fajta vakcina is rendelkezésünkre állna, akkor az emberek dönthetnének, hogy melyiket választják, melyikben bíznak – részletezte Orbán Viktor.

Hirdetés

Az ünnepekről a kormányfő elmondta:
A szigorítások hatásának érzékelésére legalább két hétre szükségünk lesz. Karácsony lesz, a kérdés az, hogy hányan lehetünk ott a pillanatnál. Ma csak reményről tudok beszélni: azt remélem, hogy más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is a karácsonyi ünnepet szabadabban lehet megünnepelni, mint ahogyan most élünk. – zárta ezzel kapcsolatos gondolatait Orbán Viktor, majd elmondta: talpon kell tartani a vállalkozásokat, hogy azok ne küldjék el dolgozóikat, „a munkaalapú társadalom eszméjéből nem engedünk a járványkezelés ideje alatt sem”.

Szigorítások a koronavírus járvány lassítása érdekében
Mint ismert éjféltől életbe léptek azok a szigorítások, melyek a koronavírus járványt hivatottak lassítani.

A nulla órától életbelépő intézkedések a következők:
Minden gyülekezés és rendezvény tilos.
Bezárnak az éttermek, kivéve az üzemi jellegűek, csak házhoz szállítás lehetséges.
Az üzleteknek és a fodrászatoknak, illetve az egyéb kisipari szolgáltatásoknak este 7-kor be kell zárniuk.
A szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti utazókat.
Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tíz fő vehet részt.
Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet megtartani. Az egyházi és polgári szertartásokon csak a lebonyolításban részt vevők, illetve a családtagok közül a szülők, a testvérek és a tanúk vehetnek részt.
Temetéseket legfeljebb 50 fővel tarthatnak.
A sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Szabadtéren az egyéni sportolást engedik, azonban az amatőr csapatsport tilos.
A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket be kell zárni.
A felsőoktatás csak online formában működhet, és bezárnak a felsőoktatási kollégiumok is. A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatásra térnek át. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
A kórházi, a bölcsődei dolgozókat, illetve a pedagógusokat mostantól hetente célzottan tesztelik koronavírus gyorsteszttel.
Mindeközben a kötelező maszkviselésről is döntés született

Forrás: budapestkornyeke.hu


Hirdetés

Hozzászólások: