Operatív törzs: még mindig inkább a fiatalabbak érintettek, de már az idősek is veszélyben vannak

Hirdetés

Hétfőre 905 beteggel nőtt az azonosított koronavírusosok száma, és 11 fertőzött hunyt el. Az aktuális járványhelyzetről most is az operatív törzs ad tájékoztatást. Müller Cecília azt is elmondta, hogy veszélyes lehet-e az influenza elleni vakcina, ha valaki koronavírusos.

Müller Cecília megerősítette az elmúlt 24 óra adatait: 905 beteget regisztráltak és 11-en hunytak el, közülük 9-en szív-és érrendszeri betegségben szenvedtek. Átterjedt a megbetegedések statisztikája az idősebb korosztályra is – jelentette ki a tiszti főorvos.

Hirdetés

Jellemzően még mindig a fiatalabb korosztály érintett, de már az idősek és a krónikus betegségben szenvedők is megfertőződnek. Mint mondta, felszálló ágban vagyunk a fertőzést tekintve.
Kórházban 649 főt ápolnak, 40-en vannak lélegeztetőgépen. Mivel a járvány felszálló ágában vagyunk, rendkívül fontos a higiénés előírások betartása – folytatta a tiszti főorvos. A kijelölt COVID-kórházakban is nő a fertőzöttek száma, ezért a személyi dolgozók vezénylése is zajlik.

Köszönetet mondott azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik részt vesznek a betegek ellátásában, főként azoknak köszönte meg, akik a lakhelyüktől távol dolgoznak jelenleg.

21 óvodában és 5 iskolában rendelt el az operatív törzs rendkívüli szünetet, 64 osztályban, 4 teljes iskolában pedig digitális oktatásban tanulnak tovább a diákok. Kiss Róbert tájékoztatójában elmondta, az elmúlt hétvégén 24 személy ellen intézkedett a rendőrség, akik nem hordtak maszkot a tömegközlekedési eszközökön.

Az elmúlt hétvégén is ellenőrizték a zenés-táncos rendezvények megtartását, 4 esetben jártak el a rendőrök, ezeken a helyeken azért kellett intézkedni, mert 23 óra után az ott dolgozókon kívül mások is tartózkodtak.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, nem veszélyes, ha valaki beadatja magának az influenza elleni védőoltást, akkor sem, ha koronavírus-fertőzött.

Az influenza elleni oltás beadatását kifejezetten ajánlja a 65 éven felülieknek és azoknak, akik krónikus betegségben szenvednek.
Kültéri és beltéri piacokon is ajánlja a tiszti főorvos a maszk hordását.

Hirdetés

Mint mondta, pénzügyi akadálya sosem volt a PCR-teszt elvégzésének. Kizárólag nagyon ritka esetekben kell hatósági árat fizetni érte – fogalmazott Müller.

Arra a kérdésre, hogy figyelik-e a Szuperkupa-döntőn részt vevők állapotát, azt mondta: ha nagyobb számban lettek volna megbetegedések, arra felfigyeltek volna.

A járványügyi adatok alapján nincsen a rendezvényhez köthető gócpont – zárta a tájékoztatót Müller Cecília.


Hirdetés

Hozzászólások: