Operatív törzs: Már az első napon közel 15 ezer idős embert beoltottak

Hirdetés

Már az első napon közel 15 ezer regisztrált, idős embert beoltottak – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Galgóczi Ágnes elmondta: második napja zajlik a legidősebb regisztráltak oltási kampánya a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon. A 15 ezer regisztrált, idős ember közül 5500-at Moderna-vakcinával oltottak be.
A háziorvosok a rájuk bízott feladat felét elvégezték, a regisztrált idősek oltása folytatódik – tette hozzá.
Beszámolt arról, hogy az eddig alkalmazott Pfizer- és Moderna- mellett újabb, az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina érkezik Magyarországra, amelynek első szállítmánya 20 400 ember beoltására lesz elegendő.
Ezt az oltóanyagot a 60 év alatti regisztrált, krónikus betegséggel küzdők kapják majd. Ebből a készítményből is két dózis kell, 4-12 hét különbséggel. Az oltóanyag 2-8 Celsius-fokon tárolható, így “kezelése” könnyebb, mint az eddig alkalmazott vakcináké – ismertette.
Ezzel együtt az oltási munkacsoport már három oltóanyaggal számol a kampányok szervezése során – tette hozzá.
Galgóczi Ágnes a megkezdett oltási kampány ellenére továbbra is azt kérte, hogy mindenki tartsa be a higiéniai és járványügyi szabályokat.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: