Olyan tiszta a Balaton vize, hogy inni lehetne belőle?

Hirdetés

Fotó: pixabay.com

Olyan tiszta a Balaton vize, hogy inni lehetne belőle?

A Balaton vize ma olyan tiszta, hogy az a tengerekkel és óceánokkal mérhető össze. Ezt az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet és a vízügyi hatóságok munkájának köszönhetjük. De mit mond a szakember? Vajon iható a Balaton vize?

A hetvenes években az algák elszaporodtak, nem volt ritka az algavirágzás, és a szennyvíz problémája sem volt megoldott. Ám az intézet munkatársai által a vízügyi hatóságokkal együttműködésben kidolgozott részletes, a Balaton állapotának javítását célzó munkaterv megvalósításától kezdve semmilyen szennyezett víz nem ömlik többé a magyar tengerbe. Ezen kívül elindították a biológiai víztisztítást Zalaegerszegen, illetve beindították a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszerét. Ennek a három lépésnek pedig meg is lett az eredménye.

Hirdetés

„Nemcsak idén jó a tó vizének minősége, de gyakorlatilag évek óta”
– mondta a Díványnak Tóth Viktor, a limnológiai intézet tudományos főmunkatársa.

Idén is jó a Balaton vízminősége

„A 2010-es évektől a Balaton vizének algatartalma annyira alacsony, hogy inkább a tengerekkel és nem édesvízi tavakkal érdemes összehasonlítani. A fürdőzők szempontjából ez azért fontos, mert végre eltűnt a strandolás esztétikáját romboló zöld szín, a jellegzetes szag, és természetesen minél kevesebb az alga, annál kevésbé kell számolnunk az egészségkárosító hatásával is. Az algavirágzás szélsőséges esetekben akár halált is okozhat, hiszen az algák veszélyes toxinokat is termelhetnek. Itt jegyeznénk meg, hogy Magyarországon ilyen mérgezés még nem fordult elő. A Balatonban algavirágzás 5-6 éve egyáltalán nem figyelhető meg” – tette hozzá.

Hirdetés

A KLÍMAVÁLTOZÁS A BALATONT SEM KÍMÉLI
„A klímaváltozás befolyással lesz a Balaton jövőbeni vízminőségére. Egyrészt a víz felmelegedése és a vízszint csökkenése kedvez az algák szaporodásának, és az idegenhonos, trópusi, szubtrópusi eredetű algáknak – nem tudhatjuk, melyik madár hoz a lábán egy új, invazív algafajt – kimondottan kedvez majd a felmelegedő víz. A klímaváltozás másik jellegzetessége, a hirtelen kialakuló heves zivatarok a tavak környezetéből, a településekről belemoshatnak a vízbe olyan szennyező anyagokat, amelyek egyébként nem kerülnének bele” – mondta a szakember.

LEHET INNI A BALATONBÓL?
„A víz tiszta még a part menti zónákban is, de a siófoki strandoknál biztos, hogy nem innék belőle. A fürdőzők kontrollálhatatlan viselkedése, szemetelése lokálisan szennyezi a vizet, ezeket az anyagokat a hiányzó nádas és hínáros nem köti meg, és így problémát okozhatnak. Alapvetően én ott strandolnék, ahol nincs tömeg, nincs ember, és ott is kiúsznék a nádasok, hínáros területek felé, mert ott tisztább a víz” – fogalmazott Tóth Viktor.

Forrás: elobolygonk.hu


Hirdetés

Hozzászólások: