OLAF-feljelentésre indult 114milliós költségvetési csalás ügyében döntött a bíróság

Hirdetés

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult – 114 millió forintos – költségvetési csalás ügyében, uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt szerdán három vádlottat a Fővárosi Törvényszék – tájékoztatta a fővárosi főügyész pénteken az MTI-t, hozzátéve: a vádhatóság végrehajtandó szabadságvesztés kiszabásáért fellebbez.

Hirdetés

Ibolya Tibor felidézte: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011 márciusától olyan, nagyobbrészt uniós forrásból megvalósuló pályázatot írt ki, amelynek célja vállalkozások technológiai innovációs tevékenységének támogatása volt. A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint az egyik vádlott, egy 48 éves férfi egy informatikai tanácsadó cég vezetőjeként a pályázati összeget jogszerűtlenül, megtévesztéssel szerezte meg. A támogatásra 2011 októberében a társaság nevében pályázott. Később a támogatási feltételek igazolására azonban valótlan tartalmú jelenléti íveket, számlákat, teljesítésigazolásokat és egyéb okiratokat csatolt kifizetési kérelmeihez.

A vádlott valótlanul igazolta, hogy a projekttel kapcsolatos fejlesztői tevékenység Debrecenben folyt, azt a valóságban budapesti irodájukban, illetve távmunkában dolgozó alkalmazottak végezték. A társaság vidéken csupán szervert üzemeltetett és az általa bérelt ingatlanokban néhány munkaállomást alakított ki, ahol egyes munkavállalói eseti jelleggel jelentek meg.

Hirdetés

A fiktív számlákat két másik – egy 37 és egy 44 éves férfi által irányított – vállalkozás nevében állították ki. A 48 éves férfi – aki a fiktív számlákat cége adóbevallásaiban is szerepeltette – 114 millió forintnyi vagyoni hátrányt okozott, egyik bűnsegédje 13 millió, a másik 37 millió forintnyi vagyoni hátrány okozásához nyújtott segítséget – írta a főügyész. Hozzátette: a 48 éves vádlott a jogellenesen elnyert támogatási összeget és kamatát utóbb visszafizette.

Az OLAF vizsgálta a támogatást és ajánlást fogalmazott meg a Legfőbb Ügyészségnek. Az ügyészség – bár erre jogszabályi kötelessége nincs – minden OLAF-ajánlás alapján büntetőeljárást indít, illetve a nyomozást kiterjeszti az ajánlásban foglaltakra. Ezért ebben az ügyben is elrendelték a nyomozást, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lefolytatott – ismertette Ibolya Tibor.

Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emeltek vádat a három férfi ellen. A Fővárosi Törvényszék mindhárom vádlottat bűnösnek mondta ki. A 48 éves férfit két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte, két évre eltiltotta a cégvezetéstől és vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. A 37 éves férfit egy év, két évre felfüggesztett börtönre ítélte és egy évre eltiltotta a cégvezetéstől. A 44 éves férfit pedig egy év három hónap, szintén két évre felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, valamint két évre eltiltotta a cégvezetéstől.

Az ügyészség az elsőfokú ítélet ellen súlyosításért, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezett – áll a közleményben.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: