Nyugdíjasok, figyelem!Jönnek a pluszpénzek! – Háromszor örülhetnek a nyugdíjasok

Hirdetés

Budapest — Jobb évük lesz a következő a nyugdíjasoknak, mint az idei: jövőre ugyanis legalább három jogcímen is kaphatnak pluszpénzt, ha minden a kormány tervei szerint alakul- írja a Blikk

Nem is keveset: az átlagnyugdíjasoknál 100 ezer forintot is meghaladhatja az extrapénz nagysága, nagyobb nyugdíjnál még nagyobb lesz a pluszjuttatás mértéke.

Hirdetés

Két kiegészítés már biztos, mindkettő az év elején lesz esedékes. A szokásos nyugdíjemelés 3 százalékos lesz a tervek szerint, mert a kormány ekkora inflációt vár jövőre a most benyújtott költségvetési javaslatában. Ez 0,2 százalékkal lesz több, mint az idei emelés. A kisnyugdíjasoknál ez havi 2-3 ezer forint emelést jelent, de akinek 300 ezer forintos a nyugdíja, annak már 9 ezer forinttal nő az ellátása.

Emellett pedig megkapják a megemelt nyugdíjuk negyedét is pluszban februárban, ami a tizenharmadik nyugdíj négylépcsős bevezetésének első fokozata lesz. Ez azt jelenti, hogy akinek most 100 ezer forint a nyugdíja, annak 129 ezer forintot fog vinni a postás, akinek pedig 200 ezres nyugdíja van, annak 257 ezer forintot.

Jövő év végén pedig ott lesz a nyugdíjprémium is, amit idén elvitt a válság: ha a kormány számításai beválnak és meglódul a gazdaság, akkor 26 ezer forint prémiumra számíthat minden legalább 80 ezer forint nyugdíjjal rendelkező nyugdíjas. A kormány ugyanis 4,8 százalékos gazdasági növekedésre számít, és ez alapján járna a fenti összeg.

Emellett még nem zárható ki az év végi nyugdíjkorrekció sem, ha a kormány alulbecsülte a pénzromlás mértékét, akkor a nyugdíjasoknak jár a valós inflációra kiegészített emelés, ami több ezer forint is lehet.

Hirdetés

A szakértő is egyetért, hogy szép évük lehet jövőre a nyugdíjasoknak.

– A jövő évi költségvetésben hatalmas összegeket irányoztak elő a nyugdíjasok pluszjuttatásaira. Az egyheti plusznyugdíjra 77 milliárdot raktak félre, a nyugdíjprémiumra se sokkal kevesebbet, 53 milliárdot – mondta a Blikknek Farkas András, a nyugdijguru.hu alapítója. – A 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetésével pedig ez az összeg folyamatosan növekszik, 2024-ben, amikor a teljes nyugdíjukat megkapják pluszban a nyugdíjasok, akkor már 308 milliárd forintot kell erre átcsoportosítani – tette hozzá.

A Blikk kiszámolta, mennyivel több pénzt kapnak az idősek a pluszjuttatásokból /Grafika: Séra Tamás

A 13. havi nyugdíjat lépcsőzetesen tervezi visszavezetni a kormány. 2021-ben negyedhavi, két év múlva félhavi, 2023-ban már háromnegyed havi, végül 2024-ben egyhavi juttatást kapnak pluszba az idősek. A teljes összeg kifizetése várhatóan 280 – 300 milliárd forintba kerül majd.

Forrás: blikk.hu


Hirdetés

Hozzászólások: