Nyíri Iván arról beszélt, a koreai és a magyar búvárok is hősök, hiszen minden nap az életüket kockáztatják. „Az egyik búvárunk, mikor kijött az 1 óra 40 perces merülés után, és kihozta az áldozatot a kezében, akkor két órát beszélgettünk vele

Hirdetés

A búvár 1 óra 40 percet volt a víz alatt. A Búvár Szakszövetség elnöke szerint mind a koreai, mind a magyar búvárok hősök, hiszen minden nap az életüket kockáztatják azért, hogy megtalálják a holttesteket.

Szerda délután megérkezett a Clark Ádám úszódaru az északi összekötő vasúti hídhoz, ez az a hely, ahol kiköt Budapesten, és innen megy majd tovább a Hableány mentési helyszínéhez.

Nyíri Iván arról beszélt az ATV fél 10-es Híradójában, hogy az úszódaru szempontjából az a kérdés, hogy mikor csökken a vízhozam 4 méter alá, mert a búvárok ekkor tudnak biztonságosabban dolgozni. A Magyar Búvár Szakszövetség elnöke beszámolt arról is, hogy a búvárok a hajóépítő mérnökökkel és közlekedési szakemberekkel együtt azon gondolkodnak, hogyan lehet úgy rögzítési pontokat találni a hajón, hogy az nem roppan szét. Hozzátette: akár két hullám is meg tudja roppantani egy hajó testét, nem beszélve arról, hogy ez a hajó jelenleg egy roncs.

Hirdetés

A mentőbúvároknak nehéz dolgunk van, hiszen ahogy Nyíri Iván mondta: a búvárok a Duna mélyén nem látnak semmit, tapogatózva, a szonárképpel a fejükben próbálják felfedezni a rögzítési pontokat. Majd azt is megemlítette, a búvárok számára az is nehéz feladat, hogy az áldozatok teste a kiemeléskor ne sérüljön meg.

„Nulla látási viszonyok mellett, gyakorlatilag egy mosógépben kell elvégezni ezt a munkát. Ez egy nagyon nehéz munka, és komoly nyomást helyez mind a koreai, mind a magyar búvárokra” – jegyezte meg.

Lelki nyomás

Nyíri Iván arról beszélt, a koreai és a magyar búvárok is hősök, hiszen minden nap az életüket kockáztatják. „Az egyik búvárunk, mikor kijött az 1 óra 40 perces merülés után, és kihozta az áldozatot a kezében, akkor két órát beszélgettünk vele, és elmondta, hogy pszichológusra lenne szüksége. Nekünk panaszolta el, hogy annyira kimerült a víz alatt, hogy átölelve az áldozatot, lefeküdt az aljzatra, ott pihent meg. Közölte a parton lévőkkel, hogy kicsit pihen, mert képtelen feljönni. Majd így, a karjában jött fel az áldozattal” – mesélte a drámai részleteket a szakszövetség elnöke.

A kutatásban részt vevők a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresnek még 11 dél-koreai utast és a hajó 2 fős magyar legénységét.

Forrás: atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: