Nyálmintából mutatták ki a kezdődő rákbetegséget! Ilyenre még nem volt példa a világon!

Hirdetés

Nyálmintából mutattak ki olyan tünetmentes, kezdődő rákbetegséget Ausztráliában, melyben a daganat még pontos képalkotó diagnosztikával sem volt látható. A szenzációs orvosi eredményt a HPV-vírus vizsgálatával érték el- írja a Femina

Hirdetés

Az eset körbejárta a globális sajtót, mivel világelsőként sikerült kimutatni a kutatók vizsgálatával a humán papillomavírus, azaz a HPV okozta szájgarati rákot még az észlelhető tünetek megjelenése előtt.Rákdiagnózis nyálmintábólA mintavételi módszer és a vizsgálat a Queenslandi Egyetem kutatóinak köszönhető, akik az orvosi sikerekről a Frontiers in Oncology tudományos szaklapban számoltak be. Publikációjukban azt is leírták, hogy a HPV-16 DNS-ének észlelésével tudták kimutatni a nyálmintából a rákot. A mintavétel során szájöblítő készítménnyel kellett a betegnek öblögetnie, az így összegyűjtött folyadékot vizsgálták meg.

A szűrések pontosnak bizonyultak, bár további vizsgálatokra még szükség van, az eredmények ígéretesek. Jelenleg is zajlik az évek óta tartó kutatás 650 egészséges alany részvételével, melyben egy férfinél észlelték is a vírus-DNS jelenlétét, majd szaporodását.Három évig követték a változástA páciens megfigyelése 36 hónapon át tartott, ennek során több alkalommal mintát vettek a kialakuló daganatból. Ezt követően, a laphámrák gyors műtétje után pedig az is kijelezhető volt a módszerrel, hogy a HPV-16-fertőzés eltűnt a szervezetből.

Hirdetés

módszernek köszönhetően a jövőben a humán papillomavírus okozta szájüregi, illetve garatrákok korai diagnózisára is széles körben lehetőség nyílhatna, még azelőtt, hogy a CT- vagy az MR-vizsgálat kimutathatná a rákot, továbbá a kezelések sikeressége is egyszerűen ellenőrizhetővé válna. A HPV-vírussal összefüggő ráktípusok gyakorisága sajnos növekvő tendenciát mutat világszerte, így rendkívül fontos területen történt előrelépés.Immunerősítő, rákellenes D-vitaminA D-vitamin legfőbb forrása a napfény, ám egyes élelmiszerekkel is pótolható részben, és megannyi fontos hatása van a szervezetre nézve.

Kép: Getty Images Hungary
Forrás: femina.hu


Hirdetés

Hozzászólások: