Norvégiában 23 ember halt meg nem sokkal azután, hogy megkapták a koronavírus-vakcinát

Hirdetés

Detail of hand with protective surgical gloves in lab holding vial dose vaccine for sars-coV-2 vaccine, prevention and immunization concept.

Norvégia arra figyelmeztet, hogy a nagyon idős és nagyon beteg emberek koronavírus-elleni oltása komoly kockázattal jár – írta a norvég sajtó.

Az északi országban 23 ember halt meg nem sokkal azután, miután megkapták a koronavírus-vakcinát.

Hirdetés

Eddig 13 esetben történt boncolás, amelyből az orvosok azt a következtetést vonták le, hogy a halálesetekhez feltehetően köze van az oltás mellékhatásainak. A Norvég Gyógyszerügynökség szerint a legtöbb ember számára ártalmatlan mellékhatások az idős, rendkívül gyenge immunrendszerű emberek esetében olyan súlyosan befolyásolhatják az egészségi állapotukat, hogy akár halálhoz is vezethetnek.

Hirdetés

Így azoknak, akinek az életkilátásai már amúgy sem kedvezőek, a vakcina esetleges előnyei csekélyek lehetnek – vonták le a következtetéseket a kutatók.

Norvégiában eddig közel 33 ezer ember kapta meg az oltást.

Az egészségügyi minisztérium az esetek után megváltoztatta az oltási ajánlásokat. Mint írták, a Pfizer és a Moderna RNS-vakcinái egyaránt erős immunválaszt adnak – ami azt jelenti, hogy a vakcinák hatékonyak, ugyanakkor azt is, hogy sokan olyan mellékhatásokat fognak tapasztalni, mint láz, hányinger vagy fájdalom az injekció beadásának helyén. Ha egy nagyon törékeny és alapbetegségben szenvedő ember kapja meg, és erős reakciója alakul ki a lázzal, émelygéssel és étvágycsökkenéssel, az az alapbetegségének súlyosabb lefolyását eredményezheti. Ezek a mellékhatások az emberek többségében teljesen ártalmatlanok és rövid idő alatt elmúlnak, de nagyon megterhelőek lehetnek a nagyon idős és vagy nagyon beteg emberek számára, így az orvosoknak nagyon meg kell fontolniuk a beadását.


Hirdetés

Hozzászólások: