Norvégia területén csapódott le egy Svéd rakéta

Hirdetés

Fotó: Marc Preel / AFP

A svéd űrkutatási vállalat (SSC) által indított TEXUS-58-as rakéta letért pályájáról, és a szomszédos Norvégia hegyeiben landolt – erősítették meg kedden a svéd hatóságok. A rakéta hasznos terhét visszaszerezték és visszaszállították a svéd indítóhelyre. Sérültekről nem érkezett jelentés, a vizsgálat folyamatban van.

A rakéta hétfőn reggel startolt az észak-svédországi Esrange űrközpontból. “A vártnál kissé hosszabb és nyugati irányú pályára állt, és a befejezett repülés után 15 kilométerre Norvégiában landolt”, a tervezett leszállóhelytől mintegy 40 kilométerre északnyugatra – áll az SSC közleményében.

Hirdetés

“A hegyekben szállt le 1000 méteres magasságban, és tíz kilométerre a legközelebbi településtől” – mondta Philip Ohlsson, az SSC szóvivője a Reutersnek.

Az SSC elmondása szerint az eltérést komolyan veszik. “Most vizsgáljuk az okát, hogy miért repült a rakéta a névlegesnél északnyugatabbra” – mondta Marko Kohberg, az Esrange rakéta- és ballonüzemeltetési vezetője.

A TEXUS-58-as rakéta az Európai Űrügynökség (ESA) által megrendelt program része volt, 250 kilométeres magasságba repült három mikrogravitációs kísérlettel a fedélzetén. A kísérletek közül kettő a “zöld átmenet” kutatásával kapcsolatos, míg a harmadik, ICAPS névre keresztelt kísérlet a bolygóképződés folyamatát vizsgálta.

Borítókép: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: