Norvégia szerint nincs összefüggés a Pfizer-BioNtech vakcina és a védőoltás utáni halálok között

Hirdetés

Norvégia jelenleg az idősotthonokban és gondozóházakban élőket, köztük a súlyos betegségben szenvedőket oltja.

Január 14-ig 23 olyan esetet regisztráltak, ahol azt gyanították, a Sars-CoV2 vírus elleni védőoltásnak köze lehetett az idős emberek halálához. Közülük 13 testét boncolták fel, ők a norvég hatóságok szerint idősek, gyengék és súlyos betegek voltak.

A vizsgálatokat követően nem változtattak a vakcina beadásának szabályain. Camilla Stoltenberg szerint „a kidolgozott szabályok továbbra is érvényesek, ezek szerint minden egyes esetben egyenként kell mérlegelni az emberek állapotát a védőoltás beadása előtt”.

Hirdetés

A közegészségügyi intézet vezetője azt is elmondta, hogy a gyanús esetek „mindegyike idős, gyenge és súlyosan beteg volt” és „a halálokokat nem vizsgálták”. Ez pedig „nem jelent ok-okozati összefüggést”.

Norvégiában ugyanis naponta körülbelül 45 ember hal meg az idősotthonokban és gondozóházakban, ezért a 23 ember halála „nem jelenti a halálozások megnövekedését, vagy azt, hogy ezek a halálok összefüggésben lennének az oltással”.

A norvég gyógyszerészeti intézet vezetője azt nyilatkozta az Euronewsnak adott interjújában, hogy ezeknek az idős embereknek az egészségi állapotát “különösen körültekintően kell oltás előtt megvizsgálni”.

Címlapfotó: GETTY IMAGES
Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: