Nő a feszültség: Kína blokád alá vonja Tajvant

Hirdetés

Fotó: MTI/EPA/Tajvani nemzetvédelmi minisztérium

A védelmi minisztérium kijelentette: válaszolni fognak minden olyan lépésre, amely sérti Tajvan területi szuverenitását – írja a BBC.

Kína és Tajvan közötti feszültség az elmúlt napokban fokozódott, miután Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke Kína egyre erősödő figyelmeztetései közepette a szigetre látogatott, miután a Kínai Népköztársaság hadgyakorlatba kezdett a Tajvanhoz közeli Fucsien tartományban, az Egyesült Államok pedig hadihajókkal vonult fel a Csendes-óceánon.

Hirdetés

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg bejelentette, hogy csütörtök és vasárnap között gyakorlatozik Tajvan körül éles lőszerekkel, hasonlóan az 1996-os szoros körüli válsághoz, melyhez hat, nagyméretű tilalmi zónát hozott létre. Azonban a hat zónából ezúttal három Tajvan húsz kilométeres határán belül van, amire eddig nem volt példa.

A tajvani védelmi minisztérium az ENSZ-egyezmények megsértésének nevezte a lépést, és elmondta, hogy a gyakorlatban ezzel légi és tengeri blokád alá vonják a szigetet.

Hirdetés

A tajvani kormány elítélte a kínai hadgyakorlatot, és közölték, hogy Kína ezzel gyakorlatilag behatol az ország felségterületére.

A BBC szerint, ha Kína hajókat vagy repülőgépeket vezényel ezekre a területekre, az felérne a sziget elleni invázióval, hiszen Tajvan kénytelen lenne megvédeni saját felségvizeit.

Az eszkaláció lehetőségét tovább súlyosbítja, hogy négy amerikai hadihajó, köztük egy repülőgép-hordozó is a sziget közelében tartózkodik. Hivatalos indoklás szerint rutinbevetésen vesznek részt.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: