Német gazdasági miniszter: Putyin kettős játékot űz

Hirdetés

Fotó: marv/AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök kétszínű játszmát űz a gázszállítások korlátozásával – jelentette ki hétfőn Robert Habeck német gazdasági miniszter.

A Gazprom orosz gázipari óriás szerdán közölte, hogy a teljes kapacitás 20 százalékára csökkenti az Északi Áramlat gázvezetéken Németországba érkező gáz mennyiségét műszaki okok miatt.

Hirdetés

“Nincsenek műszaki okai a szállítások csökkentésének. A turbina kész, hogy leszállítsák Oroszországba” – hangsúlyozta Habeck.

Mint mondta, a Siemens Energy Kanadában megjavított turbinájának exportiratai készen állnak, de Oroszország nem hajlandó kiadni az importengedélyt. A német vállalat megerősítette, hogy haladéktalanul kész leszállítani a berendezést Németországból Oroszországba, amint az engedélyek megvannak.

Hirdetés

“Oroszország megsérti a szerződéseket, és közben másokat hibáztat. Putyin kettős játékot űz. Ukrajna nagyszabású támogatásának gyengítésével és társadalmunk megosztásával próbálkozik. Ehhez bizonytalanságot gerjeszt és felhajtja az árakat. Mi pedig egységességgel és összpontosított erőfeszítéssel szállunk ezzel szembe.

“Óvintézkedéseket teszünk, hogy átvészelhessük a telet” – mondta Habeck.

A német tárcavezető szerint a legfőbb eszközök ehhez a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítási infrastruktúrájának gyors kiépítése, a tárolók feltöltése és a gázfogyasztás csökkentése.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: