Nem lélegeztetőgépeket kapott néhány intenzív osztály, hanem csak légzést segítő készülékeket

Hirdetés

A Magyar Hang szerint a központi raktárból érkezett készülékek nem alkalmasak a lélegeztetésre, ráadásul a menü is kínai nyelvű.

Lélegeztetőgépek helyett olyan készülékeket kaptak a koronavírusos betegek ellátására hivatott intenzív osztályok, amelyek csak alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmasak. Ráadásul otthoni körülmények között – értesült a Magyar Hang.

Hirdetés

A lap információi szerint országszerte több intézmény is kapott ResMed Lumis 150 típusú készüléket a központi raktárból. A gyártó oldalán azt írják, hogy

ez egy úgynevezett CPAP berendezés, amely stabil állapotú, fertőzéses betegségben nem szenvedő páciensek légzésének megkönnyítésére szolgál.

A készülék egy orrot és szájat fedő műanyag maszkon keresztül juttatja az oxigént a páciens szervezetébe. Előnye, hogy könnyű a kezelése, nem kell hozzá különösebb szakértelem. Ugyanakkor Magyar Hang szerint több hátránya is van, például, hogy kínai nyelvű menüvel érkeztek meg a magyar kórházakba.

Ugyanakkor ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a lap szerint a készülék lélegeztetésre alkalmatlan.

Egy egyik vidéki kórház intenzív osztályán dolgozó orvos a Magyar Hangnak azt mondta, hogy “a leszállított gépek tubuson keresztüli lélegeztetésre nem használhatók, pedig ez egy tüdőgyulladásban szenvedő betegnél alapkövetelmény lenne. Az intenzív osztályon használatos lélegeztetőgépek nagyon fontos funkciója, hogy a bevitt gázkeverék oxigéntartalma szabályozható. Ám ezt szintén nem tudják az új berendezések. Változó oxigénigényű, tüdőgyulladásban szenvedő betegek lélegeztetése e funkció nélkül kimondottan tilos, mivel a betegek épségét veszélyeztetnénk”.

Hirdetés

A lapnak egy másik forrás azt nyilatkozta, hogy tíznél is több ilyen légzéssegítő gépet kaptak, de semmi szükségük rá és jobb lett volna, ha inkább gumikesztyűre költötték volna az ezekre szánt összeget, mert azt legalább elhasználják.

Ugyanakkor egy másik forrás szerint

az is probléma, hogy ezeket a készülékeket arra tervezték, hogy egy beteg használja, otthoni körülmények között. Ha több beteg használja, akkor viszont minden alkalommal le kellene cserélni a légzőszár alkatrészeit.

Emellett pedig a gyártó nem rendelkezik magyarországi forgalmazóval, szervizhálózattal, ez pedig a lapnak nyilatkozó forrás szerint a rendszeres felülvizsgálat és karbantartás az intenzív osztályon használt kórházi eszköz esetében nélkülözhetetlen.

A Magyar Hang az üggyel kapcsolatban megkereste az operatív törzset is, de nem kaptak választ a kérdéseikre.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu


Hirdetés

Hozzászólások: