Nem lehet eladni a magyar dinnyét, tízezer tonnánál több maradt a földeken

Hirdetés

Tízezer tonnánál is több dinnye maradt a földeken, mert sok termelő egyszerűen képtelen volt eladni a gyümölcsét augusztus végén, szeptember elején – írja a Telex a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete nyomán.

Hirdetés

A válságos helyzet leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyét érinti. Arrafelé a dinnye 20-25 százaléka is kint maradt a földeken, de a hagyományos termesztésű földeken csaknem 70 százalék volt a veszteség. Az ott maradt dinnyét egyszerűen beszántják. Legalább 600-700 millió forintos veszteséget szenvedtek el a gazdák.

A problémának több oka is van. Egyrészt az augusztus közepétől volt egy hűvösebb időszak, amikor kevésbé fogyott a dinnye, ami olyan mint a fagyi: ha nincs elég meleg, nem keresik. Az sem segítette a termelőket, hogy a felvásárlótelepeken 30 forintért vették meg tőlük a dinnye kilóját, amit aztán 200 forintért árultak a városokban.

Hirdetés

A magyar dinnye exportja is nehezebb, mert egyre több a vetélytárs. Észak-Macedóniából és Olaszországból is nevetséges árakon, 10 centért is leszállítják a dinnye kilóját, de jön fel az ukrán dinnye is, amelyet szállítással és csomagolással 17 eurócentért szállítanak a Baltikumba. A magyar gazdák ennyiért meg sem tudják termelni.

Az pedig csak tovább rontja a helyzetet, hogy a korai és az őszi időszakban hozzánk is jön albán, török, görög, olasz és spanyol dinnye is, így leesik az ár. Szükség van technológiai váltásra is, mert a hagyományos fajták szeptember elejére érnek be, de ezeket már amúgy sem igényli a piac.

Címlapfotó: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: