Nekik nem ajánlja az OGYÉI az orosz Szputnyik V vakcinát – itt a lista

Hirdetés

Megjelent az orvosoknak szóló alkalmazási előírás a Szputnyik V orosz vakcina használatához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján.

Arra már Müller Cecília országos tiszti főorvos is utalt az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján, hogy a készítménnyel a krónikus betegséggel rendelkezőket nem oltják be.

Hirdetés

Eszerint nem javasolt a vakcina beadása a többi közt
– krónikus vesebetegség vagy májbetegség, endokrin betegségek esetén
– jelentős pajzsmirigyproblémák, nem megfelelően kezelt cukorbetegség,
– súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek,
– akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás,
– autoimmun betegségben szenvedőknek,
– rosszindulatú daganatos betegség esetén.

Hirdetés

A tájékoztatóban azt írják, hogy a második adag oltás ellenjavallt, ha az első adag után súlyos szövődmények (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre terjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.) lépnek fel. Arra is figyelmeztetnek, hogy az oltást nem adják be, ha valakinek 37 °C felett van a testhőmérséklete, ezt a helyszínen fogják ellenőrizni.

Az oltást egyelőre nem adják be terhes vagy szoptató anyáknak, valamint 18 év alattiaknak, mert – hasonlóan a többi engedélyezett vakcinákhoz – nincs még elég információ, hogyan hat rájuk a vakcina.

A Szputnyik V mellékhatásai a dokumentum szerint ugyanolyanok, mint a többi koronavírus-oltóanyagé: előfordulhatnak rövid ideig tartó influenzaszerű tünetek, mint a hidegrázás, láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, gyengeség, illetve az injekció beadásának helyén duzzanat is kialakulhat.

Itt pedig megtalálni az OGYÉI kifejezetten az oltottak részére kiadott tájékoztatóját.


Hirdetés

Hozzászólások: