Néhol 100 mm-nyi csapadék is lehullhat szombat éjfélig

Hirdetés

Budapest, 2020. június 14.
Tûzoltó irányítja a vihar után összegyûlt esõvízben haladó jármûveket a fõváros X. kerületében, a Maglódi út és a Gitár utca keresztezõdésénél 2020. június 14-én.
MTI/Mihádák Zoltán

Nem nyugszik a légkör, holnap délutántól kiadós zivatarok érkeznek nyugat felől. Szombat estig több helyen felhőszakadás, villámárvíz is valószínű.
Az elmúlt pár napban sem volt, illetve ma sincs hiány zivatarokból, a java azonban még csak most jön. Péntek délután nyugat felől érkezik az újabb hullám, gyakorlatilag egy önálló sekély ciklon alakul ki hazánk fölött, mely szombat estig szinte az egész országban kiadós záporokat, zivatarokat hoz.

Hirdetés

A zivatarok fő kísérőjelensége a felhőszakadás lesz. A legtöbb modell gyakorlatilag egyetért abban, hogy lehetnek bizony olyan tájai az országnak, ahol az egymást követő felhőszakadásokból

Hogy ez pontosan hol fog megtörténni, a különböző meteorológiai modellek közötti bizonytalanságból fakadóan még nem lehet egyértelmű előrejelzést adni. A két nagy globális előrejelző modell (GFS és ECMWF) szerint erre nagyobb esély a Dunántúlon mutatkozik.

A hatalmas mennyiségű csapadéknak sajnos több lehet a kára, mint a haszna, különösen a dombos, valamint hegyvidéki területeken villámárvizek alakulhatnak ki.


Hirdetés

Hozzászólások: