Négy európai gázvásárló már rubelben rendezte fizetési kötelezettségét

Hirdetés

Fotó: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Eddig összesen tíz európai gázvállalat nyitott számlát az orosz Gazprombanknál, s négyen már rubelben fizettek Oroszországnak a földgázért – jelentette szerdán a Bloomberg amerikai hírügynökség.

A Bloomberg a Gazprom orosz gázipari óriáshoz közel álló, névtelenséget kérő forrásra hivatkozott.

Hirdetés

Az illetékes szerint még akkor is, ha több ország is megtagadja a Kreml követelését, hogy az orosz gázért rubelben fizessenek, a lengyel és bolgár gázszállítások leállításához hasonló intézkedés egészen május második feléig nem valószínű, mivel a következő gázszállítmány kifizetése csak akkor esedékes.

Úgy tudni, tíz európai vállalat már számlát nyitott a Gazprombanknál, hogy teljesíteni tudja a Moszkva által igényelt fizetési feltételeket.

A Gazprom eddig nem kommentálta a Bloomberg értesülését.

Hirdetés

Az orosz gázipari holding szerdai közleményében erősítette meg, hogy leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül. A Gazprom hangsúlyozta, hogy az általa javasolt fizetési mechanizmus nem sérti az Ukrajnában indított orosz hadművelet nyomán elrendelt nyugati szankciókat. Moszkva a büntetőintézkedésekre válaszul rendelte el az energiaexport ellenértékét rubelben kell kifizetni.

Oroszország különböző vezetékrendszereken keresztük 23 európai országnak szállít földgázt.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: