Nagyon rövid időn belül nagyon súlyos terrortámadás jön a kabuli reptéren a brit kormány szerint

Hirdetés

MTI/AP/Verified UGC

Hiteles források szerint küszöbön áll egy terrortámadás a kabuli repülőtéren – mondta James Heappey, a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára csütörtökön a BBC televízióban.

Hirdetés

Közlése szerint rengeteg ember reménykedik még abban, hogy elhagyhatja Afganisztánt – és tartózkodik emiatt a kabuli repülőtér közelében -, annak ellenére, hogy azon a környéken kifejezetten nagy a veszélye annak, hogy rövid időn belül öngyilkos merényletet követnek el. Hozzátette: részleteket nem árulhat el a fenyegetésről, de határozottan állította, hogy az amerikai és az ausztrál kormánynak is hiteles értesülései vannak arról, hogy “nagyon rövid időn belül nagyon súlyos” támadás következhet be a kabuli repülőtéren.

Hirdetés

Nagy-Britannián kívül az Egyesült Államok és Ausztrália is arra szólította fel állampolgárait, hogy azonnal hagyják el a térséget. Nemrég Joe Biden amerikai elnök is arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet merényletre készülhet a repülőtér térségében.
Jean Castex francia kormányfő bejelentette az RTL francia rádióban, hogy péntek estétől már nem tudják folytatni az emberek evakuálását Kabulból. Múlt hét óta Franciaország több mint 2 ezer afgánt és mintegy száz saját állampolgárát menekítette ki az országból.

Hirdetés

Trine Bramsen dán védelmi miniszter arra figyelmeztetett szerda este, hogy már nem biztonságos a kabuli repülőtérre közlekedni, ezért Dánia befejezi az emberek kimenekítését Afganisztánból. Bramsen szerint az utolsó dán gép Iszlámábádban landolt 90 emberrel – az utolsó dán diplomatákkal, katonákkal – a fedélzetén. Az utóbbi napokban Dánia nagyjából ezer embert hozott ki Afganisztánból a tálibok hatalomátvétele után.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: