Nagyon jó hírt jelentett be Orbán Viktor: “biztos, hogy szabad nyarunk lesz”

Hirdetés

Jövő héttől kitolódhat a kijárási tilalom kezdete, április közepétől kinyithatnak az iskolák, nyáron pedig már majdnem teljes szabadság lesz – ezt jósolta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában.

Hirdetés

Már a fiatalok is veszélyben vannak
A kormányfő először a fiatalokhoz szólt. Eddig a vírus főleg az idősebb korosztályt támadta, ezért a fiataloknak első sorban a nagyszüleikre kellett vigyázniuk. Szolidaritásból kellett otthon maradniuk és lemondaniuk a társas együttlétekről. A koronavírus brit mutációja azonban már rájuk is veszélyes, így most a saját életükkel játszanak, ha nem tartják be a szabályokat.

,,Bánom, hogy hallgattam Brüsszelre”
A miniszterelnök megismételte, hogy azért halad a tervezettnél lassabban az oltási kampány, mert nem érkezik elegendő vakcina az országba. A helyzet viszont rosszabb is lehetne, azok az uniós tagországok, amelyek Brüsszelre bízták a beszerzést, sokkal kiszolgáltatottabbak és lassabban tempóban tudnak oltani. Orbán Viktor beismerte, hogy tévedett, amikor kezdetben a közös uniós fellépésben látta a megoldást. Ugyanis az EU kétségtelenül le tudja alkudni a vakcinák árát, eleget viszont nem tud beszerezni belőlük. Magyarország hajlandó drágábban vásárolni, csak legyen elegendő oltóanyag.

Mint kiderült, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már novemberben figyelmeztette a kormányt, hogy nagy lesz a verseny a beszerzések körül. Ahogy Orbán fogalmazott: az országok ott lökdösődnek a kifutópályákon. Magyarország ezért küldött ügynököket Moszkvába és Pekingbe.

Hirdetés

Szabad lesz a nyár
Egy dolgot biztosan látunk: szabad lesz a nyár – nyugtatott meg mindenkit a kormányfő. Szerinte májusban gyorsulhat fel igazán az oltási kampány, előreláthatólag 50 százalékkal. Ekkor ugyanis több orosz és kínai vakcinaszállítmány is érkezik az országba. A kormányfő arra számít, hogy májusban már több keleti hatóanyagot fognak beadni az orvosok, mint nyugatit. A Nemzeti Népegészségügyi Központ az összes ampullát megvizsgálja, hogy megfelel-e a magyar szabályoknak. Ez esetenként hetekig is eltarthat.

Az újranyitás üteme az oltások ütemétől függ
Az operatív törzs arra kérte a magyar kormányt, hogy csak akkor kezdje meg a lazításokat, ha minden 65 év feletti állampolgárt beoltottak. Ez két és félmillió embert jelentene. 71 százalékuk már védetté vált, sok idős viszont továbbra is tart a vakcinázástól, ezért őket ,,egyesével kell felkutatni”.

Az iskolák is csak akkor nyithatnak ki, ha az összes tanár és iskolai dolgozó megkapta a védőoltását. Eddig a 102 ezer közalkalmazottból, 20 ezer vált védetté korából kifolyólag. A miniszterelnök azzal számol, hogy április 10-re mindenki mást is beolthatnak, így április 19-ikén már visszatérhetnek a diákok az iskolapadba.

Hirdetés

Tovább vásárolhatunk

Szintén az operatív törzs tanácsára már jövő héttől kitolhatják a boltok nyitvatartását és ezzel összhangban a kijárási tilalom kezdetét, hogy ne legyen akkora tumultus a pultok körül. A tervek szerint az üzletek este 9-kor zárnak majd be, a lakosoknak pedig 10-re vagy 11-re kell hazaérniük. A beengedést is szabályozni fogják. Tíz négyzetméteren egy vásárló tartózkodhat majd.

A kismamákat is olthatják
Végezetül Orbán Viktor a várandós anyák vakcinázásáról is beszélt. A magyar vizsgálatok kimutatták, hogy a Pfizer és a Moderna hatóanyaga nem jelent veszélyt a magzatra, ezért a miniszterelnök arra kérte a kismamákat, hogy mielőbb regisztráljanak az oltásra.

Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: