Nagyanyáink titka: ezért dobj élesztőt a palacsinta tésztájához!

Hirdetés

Sokan meglepődtek, amikor meghallották, hogy mit is keres az élesztő a palacsinta tésztájában. Voltak, akik azonnal azt válaszolták, hogy nem, az nem palacsinta, az valami egészen más.
Pedig nem így van! A régi jó öregasszonyok ismertek egy titkos palacsinta készítési módszert, ami az élesztőben rejlett.

Ők ugyanis a palacsinta tésztájához ezt kevertek, majd elkészítették a szokásos módon és kisütötték.

Ettől a módszertől a palacsinta kapott egy különleges, jellegzetes ízt, a tészta habkönnyű lett és nagyon mutatós, mindez pedig egy tökéletes desszertet alkotott.

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1 dl tej
0,5 L ásványvíz, vagy sima víz
csipet só
4 tojás
2-3 evőkanálnyi olaj
2 dkg élesztő
1 vaníliás cukor

Hirdetés

Elkészítés:
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, amelybe 1 teáskanálnyi cukrot oldjunk fel. A tojást az élesztős tejjel, vízzel, vaníliás cukorral keverjük ki, a lisztet pedig folyamatosan keverjük hozzá.

Géppel, de kézzel is keverhető. Mi kézi habverővel szoktuk kidolgozni. Közben egy csipet sóval és egy kanálnyi olajjal csomómentesre, közepes sűrűségűre készítjük el a tésztát. 10-15 percig pihentetjük, hogy az élesztőnek legyen ideje dolgozni. Újrakeverés után sütöttük is.

Kenőecsettel megkentük a palacsintasütőt olajjal és egy közepes csapott merőkanálnyi masszát öntöttünk és sütöttünk ki! Az élesztőtől, lágy puha, szivacsos szerkezetű, illatos tésztát kaptunk, melyet a szokásos módon kenhető, tálalható!

Szerző: tudasfaja.com


Hirdetés

Hozzászólások: